Annons

Disney varnar för sina gamla stereotyper

Film • Publicerad 14 november 2019
"Dumbo" från 1941 är en av de filmer som fått en brasklapp. Pressbild.
"Dumbo" från 1941 är en av de filmer som fått en brasklapp. Pressbild.Foto: Disney

På den nya tv-tjänsten Disney+ finns en stor katalog av Disneyfilmer och tv-program samlade, några av dem med närmare 80 år på nacken.

Och delar av dem har åldrats dåligt, anser nöjesjätten som infört en varningstext för sina egna gamla synder, skriver Variety.

Annons

Den som strömmar klassiker som "Dumbo", "Lady och Lufsen", "Djungelboken" och "Aristocats" får se dem i originalutförande, men möts av ett förbehåll om att filmen "kan innehålla föråldrade kulturella skildringar".

Flera av Disneys tidiga filmer har beskyllts för att använda rasistiska stereotyper. Bland exemplen finns de lömska och "asiatiska" siamesiska katterna i "Aristocats" och de sjungande korparna i "Dumbo", som liknar tidens nidfigurer av afroamerikaner.

Någon svensk lansering för Disney+ är ännu inte satt, men tjänsten dyker upp i flera europeiska länder 31 mars, skriver Expressen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons