Annons

Di: Ericsson lade 670 miljoner på mutor

Ekonomi • Publicerad 10 december 2019
Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar mutskandalen och medger att bolaget haft "kanaljer" på vissa positioner. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar mutskandalen och medger att bolaget haft "kanaljer" på vissa positioner. Arkivbild.Foto: Thommy Tengborg/TT

Böter på tio miljarder för mutor på 670 miljoner. Det är kontentan av korruptionsskandalen hos telekomjätten Ericsson, enligt Dagens industri.

Affärstidningen har tagit del av tidigare hemligstämplade dokument från USA:s justitiedepartement. Av dem framgår bland annat att Ericsson våren 2007 betalade en 16 dagar lång "studieresa" för en kinesisk delegation. Bjudningen omfattade en veckas lyxkryssning med besök på Barbados, Saint Lucia, Antigua och Saint Martin. Under resan hölls två möten.

Annons

Ericsson höll sig också med en "slaskfond" hos ett konsultbolag i Indonesien, som 2012–2015 kunde disponera 430 miljoner kronor, enligt Di. Fonden, internt benämnd "frysen", användes exempelvis för nöjesresor till Bali.

Det amerikanska justitiedepartementets kartläggning landar på nästan 670 miljoner kronor i mutor till kunder och regeringstjänstemän.

I fredags ingick Ericsson en uppgörelse som innebär att bolaget betalar drygt en miljard dollar, runt tio miljarder kronor, till amerikanska myndigheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons