Annons

Det här behöver du veta om nya viruset

Det första fallet av det nya coronaviruset på svensk mark har bekräftats. Över 250 människor har avlidit och närmare 12 000 personer är smittade världen över. TT listar tio saker du behöver veta om den nyupptäckta smittan.
Virus • Publicerad 1 februari 2020
Frågorna är många kring den nya coronaviruset. Med god handhygien, och ett par andra riktlinjer kan man dock minska risken för smittspridning markant.
Frågorna är många kring den nya coronaviruset. Med god handhygien, och ett par andra riktlinjer kan man dock minska risken för smittspridning markant.Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Att smittan nu finns i Sverige – ökar det risken för spridning?

Enstaka fall är inte samma sak som att det pågår smittspridning i Sverige. Folkhälsomyndigheten bedömer den risken som mycket låg. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som det inträffade på ett bra sätt. I samband med importfall kan enstaka tillfällen förekomma innan smittan stoppas.

Annons

Hur undviker jag smitta?

Undvik kontakt med sjuka människor, undvik att röra dig i ansiktet eller runt ögonen. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Hosta och nys i armvecket. Och stanna hemma när du är sjuk.

Hur smittar viruset?

Man tror att viruset ursprungligen kommer från djuren och har spridits till människor, men än så länge är det mycket som är okänt kring hur det sprids. Det kan spridas genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, inte genom post eller paketförsändelser.

Vilka är symptomen?

Luftvägssymptom, feber och hosta. De flesta av patienterna som avlidit hade en annan allvarlig underliggande sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten. Inkubationstiden – tiden mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut – för coronaviruset 2019-ncov är 2–14 dagar.

Vilken behandling ges till den som smittats?

Det finns inget specifikt läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen. Som vid andra luftvägsinfektioner är behandlingen inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.

När kan det finnas läkemedel mot coronaviruset?

Man tittar just nu på de läkemedel som redan finns mot virus i dag för att se om något av dem kan fungera mot coronaviruset. Om något redan existerande läkemedel fungerar kan man relativt snabbt få i gång ett läkemedel mot viruset, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Detta är dock inte så troligt.

Annons

Att forska fram ett nytt vaccin eller läkemedel lär ta tid. Att ta fram ett vaccin brukar ta åratal.

Hur mycket farligare är detta virus jämfört med vanlig influensa?

När det gäller den kliniska bilden, det vill säga hur sjuk man blir om man får viruset, verkar det vara ganska likt vanlig influensa, enligt Tegnell.

Även om personer dör är det en ganska liten andel, och det är framför allt personer med allvarliga bakomliggande sjukdomar.

Även vad gäller spridning verkar coronaviruset likna vanlig influensa, enligt de spridningstal man hittills räknat fram som säger något om hur snabbt viruset sprider sig.

En ganska stor del av befolkningen har dock immunitet mot vanlig influensa, medan ingen är immun mot coronaviruset. I praktiken innebär det att detta virus har möjlighet att spridas snabbare, säger Tegnell. Samtidigt har viruset ett ganska lågt smittsamhetstal, vilket brukar betyda att det finns ganska goda chanser att få stopp på spridningen.

Städer har satts i karantän och ledigheten i Kina förlängs – varför drar Kina så hårt på detta?

Det är relevant att Kina går ut hårt för att dämpa utbrottet nu i början, enligt Anders Tegnell. Om man kan få stopp på viruset och spridningen snabbt är det just denna typ av åtgärder som ska vidtas tidigt, då kan man undvika att det blir något som pågår under lång tid.

Jag ska resa till Kina, vad ska jag tänka på?

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till den hårdast virusdrabbade provinsen Hubei i Kina. UD avråder från resor till ett land eller delar av ett land när säkerhetssituationen bedöms som oberäknelig, snabbt föränderlig eller mycket farlig. I dagsläget pekar det mesta på att det krävs nära kontakt mellan människor för att viruset ska smitta. Marknader med levande djur bör undvikas. Saker att tänka på är även att följa nyhetsrapporteringen, hålla god handhygien och undvika kontakt med sjuka.

Annons

Jag har nyligen varit i Wuhan i Kina, vad bör jag göra?

Om du har hosta och feber ska du kontakta vården via telefon och berätta om dina symptom och var du rest. Om du inte känner av någon hosta eller feber behöver du inte göra något, utan kan leva som vanligt. Kontakta däremot vården om du blir sjuk senare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons