Annons
Nyheter

Det gröna rummet

BT:s motionskrönikör uppmanar alla att tillbringa så mycket tid som möjligt i grön utemiljö.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2009
Salladsodling vid en kolonilott. En perfekt sysselsättning att kombinera med fysisk träning i utemiljö.
Salladsodling vid en kolonilott. En perfekt sysselsättning att kombinera med fysisk träning i utemiljö.Foto: 

Efter en lång vinter så blomstrar återigen vår svenska natur i all sin prakt. Skog och mark svämmar över av prunkande grönska och den ena vitsippeängen överträffar den andra i mångfald. Dessutom är det här årstiden då trädgårdar, kolonilotter och planteringar lockar de botaniskt begåvade med sina gröna fingrar.

Som nybliven stugägare har jag under den senaste tiden insett den djupt tillfredsställande känslan som kommer av att kunna odla sina egna grönsaker eller det terapeutiska värdet av att påta i en trädgård.

Annons

Det känns som om vi nordbor med våra långa och ganska ogästvänliga vintrar har ett stort behov av att kompensera de mörka månaderna med vårens explosion av värme och ljus; det är därför man aldrig möter så många i de löparspår som annars kan vara ganska öde och ensamma. Utan tvekan är det så att ”det gröna rummet” inte bara erbjuder möjligheter till fysisk rekreation utan också till mental och känslomässig vila där naturens ljud och miljö verkar lugnande på vårt sinne. Det är inte utan anledning som man i en del vårdsituationer erbjuder just återhämtning och terapi i en skogs-, natur-, eller trädgårdsmiljö.

För de som behöver så kommer här några tips på hur man kan njuta av naturen med kropp och själ och med en motivering varför:

Varva upp i skogen med träning.

Skogen och naturen erbjuder den mest funktionella miljön för oss och sporrar vår kondition, styrka, funktionalitet och balans. Spring på löparspår, naturstigar eller i obanad terräng och försök att hitta en så asymmetrisk löpning som möjligt med korta och långa steg både framåt och åt sidorna. Stanna där det ges möjlighet och lyft något tungt. Det kan vara en gren, en sten eller ena änden på en stock. Gör några magövningar, situps och upphopp och du kommer garanterat att ha tränat hela kroppen i naturens egna gym.

Varva ned i skogen med promenad.

Att strosa fram mellan stora träd och mossbeklädda marker är ett skönt sätt att antingen börja dagen eller att rensa sitt huvud efter jobbet och samla sina tankar. Och se till att lämna mobilen på kontoret eller hemma! Att få undslippa vardagsteknikens ljud och pockande på uppmärksamhet är en behövlig respit från den typen av stress som annars omger våra liv.

Den här typen av promenad är bra i synnerhet om man på något sätt är upprörd, stressad, arg, ledsen eller dålig till mods.

Ät dina måltider ute.

Man behöver inte göra en stor sak av en picknick utan det kan vara av det mer anspråkslösa slaget med vanlig vardagsmat som man packar ned och tar med sig ut. Frukost, lunch, middag eller bara en vanlig fika med en termos kaffe och något gott. Den vackra omgivningen som inramar en sådan måltid förhöjer definitivt smakupplevelsen och förstärker helhetsintrycket av matkultur. Hitta just ditt eget smultronställe där du njuter av antingen utsikt eller rofylldhet.

Gå på upptäcktsfärd.

Annons

Vart leder de stigarna du alltid sett men aldrig följt? Det finns garanterat outforskade miljöer även i din absoluta närhet och med Borås storslagna natur runt knutarna så finns det ett otal olika stigar, leder och spår som erbjuder långa och många promenader med nya upplevelser.

Gräv i trädgården.

Det är inte bara en bra träningsform utan också roligt när växter, grödor, frukt och grönsaker växer som ett resultat av ansträngningarna. Och det behöver inte ens vara din egen trädgård. Säkerligen känner du någon som har en trädgård, ett land eller en kolonilott som mer än gärna uppskattar en hjälpande hand emellanåt med allt ifrån att klippa gräs till att ansa i buskagen.

Om inte annat så kan man ju alltid köpa kryddor och mindre plantor som man kan odla och påta med i sin lägenhet eller på sin balkong. Det ”gröna rummet”, om än så litet i storlek och omfattning, skänker både glädje och lugn.

Jonas Colting
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons