Annons

Demonstranter intog Hongkongs flygplats

Tusentals demonstranter, däribland kabinpersonal, fyllde ankomsthallen på Hongkongs flygplats på fredagen. Många av dem satt ner på golvet klädda i svart, färgen som symboliserar proteströrelsen i det kinesiska territoriet.
Hongkong • Publicerad 26 juli 2019
Demonstranter håller upp plakat under en protest på Hongkongs flygplats.
Demonstranter håller upp plakat under en protest på Hongkongs flygplats.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Demonstranterna uppgav att de ville "undervisa" besökare om de stora protester som skakat Hongkong i runt två månader. Ankommande resenärer möttes av tusentals människor som skanderar slagord, höll upp banderoller och delade ut flygblad.

Ingen aning

Demonstranterna vände sig framför allt till besökare från Fastlandskina, där nyhetsrapporteringen kontrolleras av staten och ofta är hårt censurerad. I medier i Fastlandskina har protesterna i Hongkong framställts som en våldsam, utlandsfinansierad komplott med syfte att "rubba stabiliteten i moderlandet".

Annons

– De (fastlandskineserna) har ingen aning över huvud taget, de får bara ensidig information. De tror att alla som kommer till protesterna är upprorsmakare eller uppmanar till självständighet för Hongkong, sade flygvärdinnan Meryl Yeung som anslutit sig till flygplatsdemonstrationen.

Slogs ner

I söndags misshandlades flera demonstranter i Hongkong av käppbeväpnade män som misstänks vara medlemmar i inflytelserika brottssyndikat. Runt 45 människor skadades. På fredagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att en kinesisk myndighetsföreträdare, en vecka före attackerna, uppmanat boende att köra i väg aktivister. Företrädare för demonstranterna anser att våldsamheterna i söndags var en följd av det uttalandet.

Den senaste tidens massdemonstrationer har lett till det största tumult som Hongkong skådat sedan den tidigare brittiska kolonin åter föll under kinesiskt styre för 22 år sedan. Protesterna riktades till en början mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget har bordlagts, men kraven och spänningarna har växt allt mer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons