Annons

Man skjuten vid demonstrationer i Libanon

En person har avlidit efter att ha skjutits av militär söder om Beirut.
Händelsen var kulmen på de nya demonstrationer i Libanon som triggades av några mindre väl valda ord av president Michel Aoun.
Libanon • Publicerad 13 november 2019
Universitetsstudenter i Beirut demonstrerar på tisdagen.
Universitetsstudenter i Beirut demonstrerar på tisdagen.Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Skottlossningen vid en avspärrning söder om Beirut inträffade när en grupp demonstranter protesterade mot nya uttalanden av president Michel Aoun. Enligt armén hade den som avfyrade skotten försökt skingra gruppen.

Aoun varnade tidigare på tisdagen i en tv-intervju för att landet stod på randen till en "katastrof" om demonstranterna inte avbröt sina aktioner och gick hem.

Annons

– Om ni fortsätter på det här sättet sänker ni Libanon och era egna intressen. Vi arbetar dag och natt för att få ordning på situationen. Om demonstranterna fortsätter blir det katastrof, om de slutar finns det fortsatt utrymme för oss att fixa det här, sade Aoun.

Det uttalandet fick direkt motsatt effekt, och ledde till en rad nya demonstrationer i hela landet, vid flera av dem byggde demonstranterna upp barrikader och brände bildäck.

Protester mot korruption och skattehöjningar har skakat Libanon, ett land i en djup ekonomisk kris, sedan mitten av oktober. Demonstrationerna har varit till största del fredliga men har lamslagit landet. Bankerna var helt stängda under halva oktober, och stängdes åter under tisdagen. Bankerna uppges vara oroliga för att de ska stormas av demonstranter som kräver att få sina besparingar.

Premiärminister Saad al-Hariri avgick den 29 oktober till följd av demonstrationerna. I tisdagens tv-intervju sade Michel Aoun att de styrande inte kommit närmre en lösning om vem som ska ersätta honom.

Nya demonstrationer planeras till onsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons