Annons

Brist på visioner kan fälla Demokraterna

Åtskilliga debatter och kampanjmöten återstår innan slaget om presidentmakten avgörs i USA. Men debattklimatet som råder inom Demokraterna ger just nu Donald Trump ett försprång, enligt USA-forskaren Frida Stranne.
Debatterna saknar nämligen det som partiet behöver allra mest: en politisk vision.
USA • Publicerad 1 augusti 2019
Tidigare vicepresidenten Joe Biden och Kaliforniensenatorn Kamala Harris.
Tidigare vicepresidenten Joe Biden och Kaliforniensenatorn Kamala Harris.Foto: Paul Sancya/AP/TT

I dagarna två har kandidaterna i det än så länge massiva startfältet drabbats samman i tv-sända debatter. Och även om kandidaterna byttes ut varje kväll känns temat igen. Kandidaterna till vänster tog i båda debatterna tillfället i akt att positionera sig gentemot sina mer mittenorienterade motståndare.

I torsdagsnattens debatt var det den erfarne Joe Biden, tidigare vicepresident under Barack Obama, som hamnade i skottgluggen då han bland annat attackerades av senatorn från Kalifornien, Kamala Harris. Men trots den ideologiska kampen om partiets inriktning, mitten eller vänster, är partiet alltför inriktat på att vaska fram en kandidat som kan slå Donald Trump, enligt Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

Annons

Det här sker på bekostnad av att hitta en trovärdig berättelse om vilket USA partiet vill ha.

– Kanske är det så att det inte går att slå Trump utan den där berättelsen, resonerar hon.

Demokraterna vs Trump

Positioneringen gentemot Donald Trump återkom i replikskiftena under torsdagens debatt då flera av kandidaterna ville visa att de står för något helt annat än vad mannen som styr i Vita Huset just nu gör.

– Det första jag ska göra som president är att rengöra Ovala rummet med klor. Det andra är att sjösätta en grön politik, sade till exempel New York-senatorn Kirsten Gillibrand.

– Vi måste göra motsatsen till mycket av det vi gör just nu, och motsatsen till Donald Trump är en asiatisk man som gillar matte. Så låt mig förklara matematiken, kontrade affärsmannen Andrew Yang.

Attackerna mot Biden

Annars var det en annan man, bakom ett av debattpodierna, som fick mest uppmärksamhet. Den tidigare vicepresidenten Joe Biden leder i opinionsmätningarna och fick därför utstå flest attacker. Bland annat återkom Kamala Harris till sin kritik mot hans tidigare samarbete med personer som var för segregering mellan svarta och vita i USA.

– Om dessa segregationister fått som de ville, skulle inte jag ha suttit i USA:s senat, Cory Booker skulle inte ha suttit i USA:s senat och Barack Obama hade inte varit i en position där han kunde nominera Biden till vicepresidentposten, sade hon.

Frida Stranne tycker att Joe Biden stod för en bättre insats den här gången än i tidigare debatter.

– Men han övertygar fortfarande inte. Han känns lite tröttare än många av de andra. Samtidigt är det svårt att säga hur det uppfattas av tv-tittarna.

Nya debatter

Desto bättre gick det för Cory Booker, enligt Frida Stranne.

Annons

– Han lyckas med att vara både tuff och sympatisk. Samtidigt har han fortfarande ganska lågt stöd i mätningarna. Det återstår att se om den här insatsen förändrar det.

Två debatter är avklarade – ytterligare två väntar i september, då antalet kandidater kan ha decimerats på grund av för lågt opinionsstöd..

Emma Gyllestad/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons