Annons

De väljs ut i satsning på kvinnliga filmmanus

Film • Publicerad 13 november 2019
Några av de utvalda manusförfattarna samlade i Filmhuset i Stockholm. Pressbild.
Några av de utvalda manusförfattarna samlade i Filmhuset i Stockholm. Pressbild.Foto: Hampus Svensson/Filminstitutet/TT

13 kvinnor har valts ut i Svenska Filminstitutets satsning på kvinnliga manusförfattare. Nu inleder de arbetet med tio långa spelfilmer med en tänkt budget över 30 miljoner kronor.

SFI aviserade satsningen i våras och syftet är bland annat att öka jämställdheten och mångfalden av berättelser i svensk film.

Annons

Detta efter att SFI:s senaste jämställdhetsrapport visat att endast 30 procent av manusförfattarna inom svensk film är kvinnor och att andelen minskar ju större budget filmerna har.

"De tio utvalda projekten har en bredd och variation vad gäller kreatörer, idéer och genrer men gemensamt är valet av ett kvinnligt berättarperspektiv", säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet, enligt ett pressmeddelande.

Manusförfattarna är Therese Bringholm och Nisti Stêrk, Cristina Gottfridsson och Agneta Fagerström-Olsson, Sofie Forsman och Tove Forsman, Sara Heldt, Maria Karlsson, Ida Kjellin, Malin Marmgren, Carin Pollak, Petra Revenue samt Dunja Vujovic.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons