Annons

De programleder årets "Musikhjälpen"

Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg är årets programledare i P3:s "Musikhjälpen". Den 9 december kliver de in i en glasbur i Västerås för att uppmärksamma årets tema: "Sex är inte ett vapen".
Radio • Publicerad 11 november 2019
Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant är årets programledare i "Musikhjälpen". Pressbild.
Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant är årets programledare i "Musikhjälpen". Pressbild.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Jag känner mig på ett bra sätt ganska tom inför "Musikhjälpen", som att jag har gjort plats för något väldigt stort. Jag är inställd på att det kommer bli ganska tufft, men också roligt, säger Miriam Bryant.

Årets tema ska enligt Sveriges Radio "sätta fokus på sexuellt våld som förekommer i krig och konflikter världen över".

Annons

– Det är ett väldigt viktigt ämne. Det finns mycket skit i världen med våldtäkter och sexslavar och annat som jag tycker att det är vikigt och bra att man uppmärksammar och bekämpar, säger Bryant.

Sänder dygnet runt

Den 9 december kliver programledartrion in i buren på Stora Torget i Västerås, för att sända radio och tv dygnet runt fram till den 15 december. Programledarna kommer att bo i våningssängar i buren, och får dessutom begränsat med föda under veckan.

En utmaning, tror Daniel Hallberg, som också känner sig hedrad inför uppdraget.

– Det är ju ett förtroendeuppdrag man fått. Att sprida kunskap om ett viktigt ämne och samtidigt samla in pengar. Det ska bli roligt, även om det känns som fel ord att använda i sammanhanget. Och nervöst, säger Hallberg, som under hösten bland annat synts i SVT:s talkshow "Luuk & Hallberg".

Hallberg och Bryant får hjälp av P3-profilen Farah Abadi, som programleder "Musikhjälpen" för tredje gången.

– Det känns skönt att ha någon rutinerad att luta sig mot. Hon får agera gudmor under veckan, säger Miriam Bryant.

"Inte fokus på oss"

Trion känner inte varandra sedan tidigare, men känner ändå ingen oro över att umgås dygnet runt i en vecka.

– Det blir ju lite "Big brother" över det hela, att man sitter i en bur i en vecka för allmän beskådan i tv och i radio. Men vikten ligger ju inte på oss utan på ämnet. Vi har bland annat reportage med våldtäktsoffer och andra som drabbats, så det gäller att man, sömnbrist och hunger till trots, hanterar ämnena på ett respektfullt sätt, säger Hallberg.

"Musikhjälpen" direktsänds i sin helhet mellan den 9 och 15 december i P3, på SVT Play och i "Musikhjälpens" app, och stora delar visas även linjärt i SVT2.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons