Annons

Lasse Åberg lämnar över stafettpinnen

Lasse Åberg och Klasse Möllberg pensionerar sig som Trazan och Banarne. Nu är det klart vilka som tar över rollerna när barnprogrammet blir musikal.
Musikal • Publicerad 5 februari 2020
Nassim Al Fakir och Christian Åkesson ska väcka nytt liv i Trazan och Banarne.
Nassim Al Fakir och Christian Åkesson ska väcka nytt liv i Trazan och Banarne.Foto: Ali Lorestani/ TT
Fröken Öken och Herr Kameleont är två av de nya figurerna i musikalen som Lasse Åberg skrivit manus och musik till.
Fröken Öken och Herr Kameleont är två av de nya figurerna i musikalen som Lasse Åberg skrivit manus och musik till.Foto: Ali Lorestani TT
Nya Trazan och Banarne tycker båda att "Banankontakt" är Electric Banana Bands bästa låt.
Nya Trazan och Banarne tycker båda att "Banankontakt" är Electric Banana Bands bästa låt.Foto: Ali Lorestani TT

När Electric Banana Band gör familjemusikalen "Trazan och Banarne – Banankontakt" tar Christian Åkesson och Nassim Al Fakir över uppdraget som nya Trazan och Banarne.

– Jag kan ju inte göra det. Det skulle ju bli PRO som gör musikal, säger Lasse Åberg som är väldigt nöjd med valet av efterträdare.

Annons

– Jag tycker att Christian har samma kroppshållning som jag, möjligtvis något mera rakryggad och Nassim har ju samma energi som Banarne, säger han.

Nassim Al Fakir har tidigare synts i bland annat "Bolibompa" och "Bäst i test" medan Christian Åkesson känns igen från "Mumbo jumbo" och "Partaj". Nu tar de över ett ärofyllt uppdrag.

– Det är en klassiker och något som finns i svenska kulturarvet som vi nu får bära vidare, säger Nassim Al Fakir.

– Det är en fin stafettpinne, tillägger Christian Åkesson.

Väcker engagemang

Enligt arrangörerna väntar en färgsprakande musikal med ett tydligt miljöbudskap. Trazan och Banarnes hem är hotat när Fröken Öken, spelad av Charlott Strandberg, vill hugga ner skogen. Lasse Åberg, som skrivit musikalens manus tycker att det kändes som ett naturligt ämnesval.

– Med Greta-effekten och Bolsonaro i Brasilien som ska ta bort regnskogen. Det ska ju vara engagerande och så var det redan på 70-talet när vi varnade för freon och pratade om trafiksäkerhet med Olyckan, säger Lasse Åberg.

Nyskriven musik

Det är 40 år sedan Electric Banana Band stod på scen för första gången. Sedan dess har publiken kunnat sjunga med i låtar som "Min piraya Maja", "Banankontakt" och "Olyckans sång". Musikalpubliken kan också vänta sig några specialskrivna låtar för musikalen. Nassim Al Fakir och Christian Åkesson har precis börjat öva in låtarna.

– Hitsen kan man ju men det är fortfarande mycket text att lära sig, säger Christian Åkesson som fått se ikapp "Trazan och Banarne" i vuxen ålder.

– Många förknippar ju det här med Electric Banana Band men det är så fräckt att det blir en hel scenföreställning med låtarna, säger han.

Barnprogrammet "Trazan och Banarne" gjorde stor succé när det började sändas 1976.Nassim Al Fakir och Christian Åkesson som nu ska axla huvudrollerna känner sig ändå lugna inför uppgiften.

Annons

– Man har respekt, men samtidigt så tror man på sig själv. Jag tror att vi har blivit tillfrågade för att vi har nutiden i oss. Det är gamla karaktärer som vi nu på något sätt ska hjälpa till att göra lite moderna, säger Nassim Al Fakir.

Musikalen turnerar runt i Sverige mellan oktober och december i år. Förutom Trazan, Banarne och Fröken Öken får publiken bekanta sig med nya karaktärer, bland andra Herr Kameleont, Maja Piraya, Johnny Råtta och DJ ungel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons