Annons

Skolverket vill lugna efter DDR-kritik

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor kritiserar Skolverket för att hysa idéer från DDR-tiden.
Skolverket svarar att KD-ledaren kan vara lugn. Kulturarvet ska inte tas bort.
Politik • Publicerad 8 november 2019
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) håller tal på KD:s riksting i Umeå.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) håller tal på KD:s riksting i Umeå.Foto: Erik Abel/TT

Det är Skolverkets förslag till uppdaterade kursplaner för skolan som fick Busch Thor att koppla myndigheten till forna Östtyskland. Hon är kritisk mot att "myndighetsvänstern" har föreslagit att stryka antiken, Bibeln, nationalsången, psalmerna och traditionella barnvisor ur kursplanerna.

Efter talet förklarade KD-ledaren att hon formulerade sig drastiskt med glimten i ögat. Hon uppger dock att samma tankegods som fanns under DDR-tiden lever kvar om att man kan kapa en del av sin historia, om att rötter och kulturarv inte har något värde.

Annons

– Samma idégods finns bakom Skolverkets förslag, säger Busch Thor.

"Kan lugna"

I vilken grad KD-ledarens DDR-koppling uppskattades på Skolverket är okänt. Men Anna Westerholm, chef för myndighetens läroplansavdelning, skriver till TT: "Vi kan lugna både Ebba Busch Thor och andra som har uppfattat att vi i kursplanerna vill ta bort väsentliga delar av det svenska kulturarvet att så inte är fallet."

Westerholm förklarar att kursplanerna föreslås bli mindre detaljerade, med samlingsbegrepp som omfattar Bibeln, nationalsången, psalmerna och barnsånger. "Det är inte samma sak som att vi plockar bort något. Det är att ha respekt för lärares kunskaper och goda omdöme".

Nej, nej och nej

Det utesluter inte att de slutliga förslag som lämnas till regeringen trots allt kommer att vara mer precisa. Skolverket går för närvarande igenom alla synpunkter på förslagen och Westerholm skriver: "En fråga som vi får ta ställning till är om vi ska använda samlingsbegrepp eller ha en högre detaljeringsnivå."

Förslagen till uppdaterade kursplaner har väckt en livlig debatt, och långt fler än KD-ledaren har ifrågasatt Skolverkets intentioner. Som en följd finns på myndighetens webb sedan en tid rubriken " Felaktiga påståenden om våra förslag ". Där besvaras frågor om huruvida Bibeln, stormaktstiden, lyrik och – i geografiämnet – vatten, öar, berg och öknar ska plockas bort från undervisningen genomgående med ett "nej".

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons