Annons

Därför har chefen inte tid med dig

Mindre stöd och fler uppgifter. Mängder av chefer tycker i allt större utsträckning att de inte hinner med sina medarbetare, visar en studie.
Arbetsmiljö • Publicerad 14 februari 2020
Chefen har ont om tid.
Chefen har ont om tid.Foto: Claudio Bresciani/TT

Sex av tio chefer tycker inte att de hinner med en av de viktigaste uppgifterna – att ha tid med sina underlydande.

– I och för sig har nog chefer i alla tider känt så, att de inte har den tid som de önskar, men det har försämrats, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare på den fackliga organisationen Ledarna.

Annons

Och det går ut över alla.

– Det blir både medarbetarnas och verksamhetens problem, säger hon.

Ökat kraftigt

Cheferna gör i större utsträckning fler saker själva, sådant som administratörer tidigare skötte om, och som inte tillhör det direkta uppdraget.

– Administrationen för cheferna har ökat lavinartat. Stödfunktioner som fanns förut kanske det är dags att putsa av igen, säger Anki Udd.

Studien baseras på 2 270 svar från chefer på olika nivåer. Statistik från företagshälsovården Previa visade nyligen att antalet chefer som långtidssjukskrivs för psykisk ohälsa har tredubblats på sex år. Samma faktorer återkommer i chefernas bedömning av jobbet som i sjukskrivningsorsakerna.

Ändå nöjda

Men trots det, chefer är överlag nöjda med sina jobb, och anser att jobbet är meningsfullt.

– Det skapar en stark drivkraft och motivation, och då kan man stå ut med andra saker som inte funkar, men långsiktigt gör det inte det, säger Anki Udd.

I första hand är det den första linjens chefer, de som står längst ner på chefsstegen som är minst nöjda och som i minskad utsträckning rekommenderar andra att bli chef. En allvarlig utveckling eftersom de flesta börjar sin chefskarriär just där.

Globalisering med utländska ägare, ofta amerikanska, skapar mer toppstyrning, enligt Anki Udd.

– Det som oroar mig är att cheferna upplever att de har tappat sin handlingsfrihet, säger hon.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons