Annons

Därför börjar inte nya touren i... Skottland

Både sprinten uppför slalombacken i Åre och den historiska sträckan över norska gränsen är spektakulära inslag i nya Ski Tour 2020.
Men det mest iögonfallande med den svensknorska touren är kanske ändå att den skulle ha startat i... Edinburgh.
Skidor • Publicerad 12 februari 2020
Norskan Therese Johaug leder världscupen och är storfavorit till att ta hem Ski Tour 2020. Sveriges Ebba Andersson – som här gratulerar Johaug efter 10-kilometersloppet i Falun i helgen – är en av huvudutmanarna.
Norskan Therese Johaug leder världscupen och är storfavorit till att ta hem Ski Tour 2020. Sveriges Ebba Andersson – som här gratulerar Johaug efter 10-kilometersloppet i Falun i helgen – är en av huvudutmanarna.Foto: Henrik Montgomery/TT

För fyra år sedan fick Kanada anordna en skidtour över tolv dagar, som en extra gnista under en annars mästerskapsfri säsong. Utfallet blev lyckat och på lördag inleds Ski Tour 2020 i Östersund utifrån samma tanke, men med flera nya inslag.

Touren inleds i Sverige på lördag och avslutas i norska Trondheim helgen efter – ett historiskt samarbete mellan de två rivaliserande förbunden – och innehåller några iögonfallande etapper.

Annons

– Jag tror att tävlingen i Åre blir en snackis. Det blir en helt annorlunda sprint, med en extrem uppförsbacke. Och sedan blir den långa etappen spektakulär, den går i fjällterräng som är något helt annorlunda än vad åkarna är vana vid från vanliga skidarenor, säger Guri Knotten Hetland, vd för Ski Tour 2020, till TT.

Fyra mil över gränsen

Sprinten i Åre den 18 februari blir en tuff utmaning där delar av banan går uppför slalombacken från alpina VM förra året, och 38-kilometerssträckan från svenska Storlien till norska Meråker två dagar senare – damer och herrar kör samma distans – är speciell på flera sätt.

Inte minst blir den själva symbolen för tourens idé om att vara ett arrangemang i linje med FN:s globala mål för hållbar utveckling. Bland de 17 huvudmålen finns saker som jämställdhet, hållbar energi för alla, bekämpning av klimatförändringarna och fokus på hållbar infrastruktur.

– På den etappen ska åkarna bära sin egen dryck, vi vill minimera skoteranvändningen, så det blir nog också en snackis. Och det var viktigt för oss att ha samma distans för damer och herrar, vi kände att damerna har förtjänat en långdistans i touren. Det är på ett sätt signaturetappen på touren, säger Guri Knotten Hetland.

Tågkrav

Hållbarhetstänket ska även märkas mellan etapperna. När åkarna tar sig från en tävlingsort till en annan är det tåg som gäller – eller diskvalificering.

– Det stämmer. Det är tågkrav för åkarna. Det blir kontroll på tågen så att vi ser att alla är med. De som inte är med får inte ställa upp i nästa etapp.

Fokuset på hållbarhet omöjliggjorde också en tidigare tanke om hur Ski Tour 2020 skulle börja.

Inledningsvis fanns en förhoppning från internationella skidförbundet (Fis) om att ha en prolog i ett land utanför Skandinavien. Förslaget var att man skulle dra i gång det hela i en stad som inte omedelbart för tankarna till längdskidor: Skottlands huvudstad Edinburgh.

"Spännande tanke"

– När vi presenterade touren för Fis första gången så fick vi ett meddelande tillbaka om att det vore bra om vi kunde få en prolog utanför Skandinavien, för att marknadsföra längd också utanför Skandinavien, säger Guri Knotten Hegland.

– Och vi hade några samtal med det brittiska skidförbundet och med Skottland om det. Men det blev ganska snabbt klart att det fanns flera skäl att inte göra det, inte minst av hållbarhetsskäl. Vi hittade inte heller någon arrangör som var mogen uppgiften. Men det var en spännande tanke och jag hoppas att Skottland och Storbritannien, som har väldigt bra åkare i Andrew Young och Andrew Musgrave, kan få något sådant någon gång i framtiden.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons