Annons

Damm kan brista – ska räddas med 400 ton sand

Storbritannien • Publicerad 2 augusti 2019
Helikoptern laddad med sandsäckar flyger vattenmagasinet Toddbrook som riskerar att brista.
Helikoptern laddad med sandsäckar flyger vattenmagasinet Toddbrook som riskerar att brista.Foto: Yui Mok

En brittisk militärhelikopter har kallats in för att förhindra att en damm nära Whaley Bridge i Derbyshire i England att brista. Helikoptern har fått i uppdrag att släppa säckar fyllda med en blandning av sand, grus och sten på dammens sluttande väggar. Sammanlagt 400 ton ska släppas, enligt polisen. Vatten har också pumpats ur vattenreservoaren.

Om dammen brister riskerar hela samhället att svämmas över och under torsdagen beordrades de runt 6 500 personer som bor i Whaley Bridge att evakuera.

Annons

– Vårt budskap är detsamma i dag: Det finns en risk för att dammen kommer att rämna, var vänliga att håll er borta från området, säger Kem Mehmet vid Derbyshirepolisen.

Myndigheterna varnar också för svåra översvämningar längs floden Goyt om dammen brister. Den ska ha skadats i de kraftiga regn som redan lett till översvämningar i England.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons