Annons

Dålig koll på risker med kemikalier

Avgaser, damm och kemikalier på jobbet leder till dödsfall och sjukdom varje år. Men arbetsgivarna är dåliga på att hantera riskerna. Åtta av tio undersökta arbetsplatser brister i hanteringen av kemikalier, enligt Arbetsmiljöverket.
Hälsa • Publicerad 6 november 2019
Arbetsmiljöverket har inspekterat 3|600 arbetsplatser, av dem har nära 2|900 arbetsplatser fått krav på att åtgärda en eller flera brister kopplat till kemikalier. Arkivbild.
Arbetsmiljöverket har inspekterat 3|600 arbetsplatser, av dem har nära 2|900 arbetsplatser fått krav på att åtgärda en eller flera brister kopplat till kemikalier. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Arbetsmiljöverket har under två års tid inspekterat 3 600 arbetsplatser – av dem har nära 2 900 fått krav på att åtgärda brister.

– Många behöver bli mycket bättre. Kunskapen behöver öka om den här typen av risker, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare vid Arbetsmiljöverket.

Kemiska risker

Annons

Myndigheten har kontrollerat tre saker: arbetsplatsernas riskbedömning, förteckning och information. På många arbetsplatser fanns brister på samtliga punkter.

– Det handlar ofta om att man glömt förteckna kemiska risker som uppstår i verksamheten, exempelvis svetsrök och avgaser. Det är också vanligt att man glömt att förteckna speciella regler som gäller för ett ämne, som om det är cancerframkallande eller allergiframkallande och hygieniska gränsvärden, eller att man brustit i riskbedömningen. Den tredje saken som kontrollerats handlar om att arbetsgivaren behöver informera om riskerna, säger Elin Löfström-Engdahl.

Arbetsmiljöverkets inspektörer har bland annat besökt hotell och restauranger, städ- och saneringsfirmor, skolor, hälso- och sjukvård och bilverkstäder.

– Kemiska risker förekommer inte bara på stora industrier utan de finns nästan överallt. Vi har fokuserat på branscher där vi vet att det finns mycket risker men där fokus är på något annat, som exempelvis livsmedel eller kunder, säger Elin Löfström-Engdahl.

Skolan – en riskpaljett

På hotell handlar det bland annat om städkemikalier, gaser som ska förvaras säkert eller om spaavdelningar med massor av kemikalier. På bilverkstäder är det i stället avgaser, svetsrök och kemikalier från lack som utgör riskerna. På gymnasieskolor är risklistan ännu längre.

– Skolan är en paljett av allt. Riskerna finns i kemisalar där det finns kemikalier som syror och baser som kan ge exempelvis ögonskador. Men det man inte ska glömma är yrkesutbildningar. På fordonsutbildning finns samma risker som på bilverkstäder och på skönhetsutbildningar används mycket allergiframkallande ämnen, säger Elin Löfström-Engdahl.

Insatsen är en del av en EU-kampanj mot farliga ämnen på arbetsplatserna. När Arbetsmiljöverket följt upp brister som hittats har de oftast åtgärdats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons