Annons

Asap Rocky: Är inte här för att prata politik

Asap Rocky refererade hela Sverigespelningen igenom till sin vistelse i Kronobergshäktet tidigare i år.
Den amerikanska rapstjärnan inledde konserten i en stor bur – och slutade i friheten.
Musik • Publicerad 11 december 2019
Denise Messinger och Rebecka Lindén berättar att Asap Rocky är deras största idol.
Denise Messinger och Rebecka Lindén berättar att Asap Rocky är deras största idol.Foto: Jessica Gow/TT
Den amerikanska rapparen Asap Rocky (Rakim Mayers) uppträder i Globen.
Den amerikanska rapparen Asap Rocky (Rakim Mayers) uppträder i Globen.Foto: Jessica Gow/TT
Asap Rocky uppträder i Globen – på en stor bur.
Asap Rocky uppträder i Globen – på en stor bur.Foto: Jessica Gow/TT
Alice Hansen och Alexia Srikimkaew spontanköpte biljetter till spelningen för några dagar sedan. För dem lockade förbanden Jireel, ZE och Dree Low lika mycket som Asap Rocky.
Alice Hansen och Alexia Srikimkaew spontanköpte biljetter till spelningen för några dagar sedan. För dem lockade förbanden Jireel, ZE och Dree Low lika mycket som Asap Rocky.Foto: Jessica Gow/TT
Kevin Hamza och Jason Macova har följt Asap Rocky i flera år.
Kevin Hamza och Jason Macova har följt Asap Rocky i flera år.Foto: Jessica Gow/TT

Innan den amerikanska rapstjärnans framträdande var scenen i Globen täckt av ett svart skynke. Bakom skynket stod en stor bur över hela scenområdet – och i den fanns Asap Rocky och flera andra personer som dansade och skakade i gallret.

Buren är en referens till Asap Rockys senaste besök i Sverige, som slutade med en månadslång vistelse i Kronobergshäktet och att han blev villkorligt dömd för misshandel mot en yngre man.

"Sprid kärlek"

Annons

Han var själv iklädd en grön mjukisdress liknande den han erbjöd sig att donera till Kriminalvården efter att han släppts och lämnat Sverige. Samma kläder gick även att köpa på plats i Globen. I högtalarna hördes en röst på svenska som sade "Detta samtal är ett samtal från en person intagen i Kriminalvården".

Men enligt Asap Rocky var han inte i Stockholm och Globen för att prata politik.

– Jag förde er inte samman för att prata om svenska myndigheter, svensk politik eller amerikansk politik. "Fuck that shit!". Jag förde er samman för kärlek och sammanhållning, säger han under konserten.

Under spelningen skapades flera så kallade moshpits, där publiken trycker undan människor för att skapa fria ytor i folkhavet. Men Asap Rocky uttryckte besvikelse över att publikens moshpits inte var "tillräckligt bra", och kastades sig själv ut i folkhavet med orden "Jag ska visa er hur man gör en moshpit".

Under ett besök i Husby tidigare under onsdagen lovade Asap Rocky att alla från förorten kommer in gratis. Löftet ledde till att de sista biljetterna till spelningen såldes för en krona – biljetter som vem som helst kunde köpa.

Under konserten kommenterade rapartisten beslutet.

– I dag finns det folk här som egentligen inte skulle ha haft råd att vara här i kväll, säger han.

– Sprid kärlek och ha kul i kväll!

Blev en världsnyhet

Misshandeln i somras skapade rubriker över hela världen och USA:s president Donald Trump vädjade i ett telefonsamtal med Stefan Löfven om att den amerikanske medborgaren skulle släppas fri.

Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, dömdes senare till villkorlig dom för misshandel.

Rapparen har även erbjudit sig att spela på ett häkte eller en anstalt i Stockholm i samband med Sverigebesöket, men Kriminalvården avslog ansökan med hänvisning till att de inte kunde garantera säkerheten.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons