Annons

Dags att slipa skridskorna

Skridskosäsongen har tagit sina första försiktiga skär på brådfrusna sjöar och nu hoppas skridskoentusiasterna på en isfylld säsong där drömmen är fruset hav.
Ivriga skridskoåkare har redan gett sig ut på sjöar i bland annat Jämtland och Härjedalen. Men de som bor längre söderut ser ut att få vänta lite till.
Fritid • Publicerad 4 november 2019
Årets skridskosäsong har börjat – åtminstone i norra delen av landet. Arkivbild från Stava Långsjö utanför Åkersberga, som i skrivande stund är isfri.
Årets skridskosäsong har börjat – åtminstone i norra delen av landet. Arkivbild från Stava Långsjö utanför Åkersberga, som i skrivande stund är isfri.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Redan den 5 oktober tog en grupp erfarna skridskoentusiaster säsongens första skär på tunn is nära Bunnerfjällen i Jämtland. Och sedan dess har det gjorts flera utfärder på mer eller mindre njutbara isar både längre norrut och söderut i landet.

– Jag har just klivit av isen. Hittills har det väl blivit en mil ungefär, och nu är vi på väg till nästa sjö, säger Annica Gerentz, vice ordförande i Stockholms skridskoseglarklubb på söndagsförmiddagen.

Varierande isläge

Annons

Tillsammans med några vänner utforskar hon ett system av vattendrag i Rogenområdet i Härjedalen. Solen skiner, det är nio minusgrader och svag vind.

– Det är helt perfekta förhållanden för nyisbildning. Men nu är vi på väg till isar som har legat ett tag, så vi får nog räkna med en del snö på isen. Isläget varierar otroligt mycket mellan sjöarna, säger Annica Gerentz.

Längre söderut har isläggningen inte kommit i gång i samma utsträckning ännu, förutom på några enstaka mycket små och grunda sjöar.

Åk aldrig ensam

Annica Gerentz understryker att man förutom god iskunskap alltid måste ha rätt utrustning när man ger sig ut på isen – och att man aldrig ska åka ensam.

– Man ska alltid ha ispik, isdubbar, livlina och ryggsäck med packning i vattentäta påsar. Ryggsäcken är din flythjälp, så att du inte hamnar under vattnet om du går igenom. Men framför allt ska du inte hamna i vattnet, och då behöver du kunskap för att kunna bedöma isen. Gå gärna med i en klubb, så att du kan åka under kunnig ledning om du är osäker.

Drömmer om skärgården

Förra året blev skridskosäsongen lite snål, tycker Annica Gerentz. Det dröjde innan kylan kom på allvar. I år hoppas hon på bättre förhållanden.

– Min personliga dröm är att få åka till Svenska högarna, långt ute i Stockholms skärgård. Det var länge sedan det gick att åka dit, så jag är osäker på om det någonsin blir av. Men det vore fantastiskt. Skärgårdsisarna är alltid en extra dimension.

Jörn Spolander/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons