Annons

Dadgostar – radikal politiker som ska ena V

Vänsterpartiets vice ordförande Nooshi Dadgostar vill bli partiets nya ledare. Än så länge har hon bara nominerats av ett distrikt, Östergötland, men hennes kandidatur verkar ohotad.
Hon beskrivs som radikal, men också som "en i gänget" och enande för partiet.
Politik • Publicerad 6 februari 2020
Nooshi Dadgostar vill bli Vänsterpartiets nya ledare. Arkivbild.
Nooshi Dadgostar vill bli Vänsterpartiets nya ledare. Arkivbild.Foto: 

Den 34-åriga politikern, med rötter i Iran, växte upp på Hisingen i Göteborg. Redan som 14-åring gick Nooshi Dadgostar med i Vänsterpartiet eftersom hon gillade Ung Vänsters feministiska kampanjer. Där blev hon senare vice ordförande.

– Hon uppfattas som lite mer radikal än Jonas Sjöstedt, men det kan vara enande för partiet. Både de som varit kritiska till Sjöstedts politik och de som tyckt att det gått bra för partiet kan tilltalas av Dadgostar, säger Tor Gasslander, tillförordnad chefredaktör för tidningen Flamman.

En i Sjöstedts gäng

Annons

Nooshi Dadgostar har studerat vid juristprogrammet vid Stockholms universitet, men har också jobbat som vårdbiträde.

– Hon har i tidigare intervjuer sagt att hon vill nå ut till LO-väljare och bruksorter, vilket är en intressant ambition med tanke på att partiets stöd inte är lika stort i de grupperna, säger Tor Gasslander.

Han tror att det som talar för Nooshi Dadgostar är att hon är en del av Jonas Sjöstedts gäng.

– Nu när Ulla Andersson meddelat att hon inte vill bli partiledare har jag svårt att se vem som skulle kunna utmana Dadgostar. Jag tror att det är klart nu vem som blir nästa partiledare, säger Tor Gasslander.

"En organisatör"

Nooshi Dadgostar blev senare kommunfullmäktigeledamot i Botkyrka utanför Stockholm. Där var hon med och ledde det lokala uppropet "Alby är inte till salu."

Emma Dominguez, som då var fritidsledare och boende i Alby, var också aktiv i uppropet.

– Jag minns att hon var en i gänget som gjorde fotarbetet tillsammans med alla oss andra. Ofta när man pratar med politiker känns det som att de pratar över huvudet på en, men det gjorde aldrig hon, säger Emma Dominguez.

Uppropet var en protest mot utförsäljning av hyresrätter i Botkyrka.

– Det var en stor och omtalad kampanj. Många som var engagerade och samlade in namn till vår protest var väldigt trötta och slitna. Men Nooshi peppade och stöttade oss andra så att vi orkade.

Emma Dominguez säger också att hon uppskattade att Nooshi Dadgostar inte tog åt sig äran för uppropet.

– Det blev inget politiskt jippo med henne. Hon frontade aldrig med att det var Vänsterpartiets fråga för att plocka politiska poäng, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons