Annons

Dadelpalmen uppförd på FN:s kulturarvslista

Frankrike • Publicerad 12 december 2019
Skörd av dadlar vid en odling på Gazaremsan i oktober i år.
Skörd av dadlar vid en odling på Gazaremsan i oktober i år.Foto: Adel Hana/AP/TT

Dadelpalmen har i årtusenden spelat stor roll för civilisationers etablering och tillväxt i heta och torra regioner i arabvärlden. Nu har kunskap om dadelpalmen samt traditioner och sedvänjor som har med den att göra satts upp på FN-organet Unescos lista över mänsklighetens främsta immateriella kulturarv.

Dadelpalmens rötter tar sig djupt ner i marken och tillåter överlevnad även i torra områden. Den har odlats av människan åtminstone sedan 4000 före Kristus och blivit en stark symbol för välstånd för civilisationer i området.

Annons

Palmen med sina söta frukter har inte bara tillhandahållit livsmedel, noterar Unesco, utan också byggmaterial och handelsvaror.

Dadelpalmen sätts upp som kulturarv efter nominering av Bahrain, Egypten, Förenade arabemiraten, Irak, Jemen, Jordanien, Kuwait, Marocko, Mauretanien, Oman, palestinska områdena, Saudiarabien, Sudan och Tunisien.

Unesco har sitt säte i Frankrikes huvudstad Paris.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons