Annons

Colombia efterlyser drogmissänkt Farcledare

Colombia • Publicerad 10 juli 2019
Jesús Santrich. Arkivbild.
Jesús Santrich. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Colombias högsta domstol har utfärdat en arresteringsorder mot en tidigare ledare för Farcgerillan, som misstänks för delaktighet i narkotikahandel.

Den 52-årige Jesús Santrich deltog i de förhandlingar mellan den marxistiska gerillagruppen och den colombianska regeringen som ledde fram till ett fredsavtal 2016, och fick till följd av överenskommelsen en plats i parlamentet. I april 2018 greps Santrich sedan USA begärt honom utlämnad i samband med en utredning om narkotikahandel. Han lämnades dock aldrig ut, och i maj i år släpptes han efter ett HD-beslut. I tisdags var 52-åringen kallad till rätten där han skulle vittna i ett fall om misstänkt kokainförsäljning, men dök aldrig upp. Santrich har tidigare bedyrat sin oskuld.

Det i Colombia omstridda fredsavtalet mellan Farc och staten innebar bland annat att gerillan lämnade över sina vapen och ombildades till politiskt parti, i utbyte mot vapenvila och en viss grad av straffrihet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons