Annons

Chris Kläfford gör succé i amerikansk tv

Tidigare "Idol"-vinnaren Chris Kläfford gjorde succé i jätteprogrammet "America's got talent" under veckan. Kanske står han nu på randen till ett stort internationellt genombrott.
Musik • Publicerad 11 juli 2019
För två år sedan vann Chris Kläfford "Idol". Nu testar han sina vingar på andra sidan Atlanten. Arkivbild.
För två år sedan vann Chris Kläfford "Idol". Nu testar han sina vingar på andra sidan Atlanten. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Svenskarna är sedan länge bekanta med Chris Kläffords version av "Imagine". Nu har även USA fallit pladask. Natten mellan tisdag och onsdag gjorde han sin audition i tv-programmet "America's got talent", som varje vecka lockar mångmiljonpublik. Hur hamnade svensken där?

– De hade sett mig på Youtube när jag körde "Imagine". Då fick jag erbjudande att komma dit. Jag sade direkt ja, berättar Chris Kläfford.

Annons

I mars spelade han in programmet som sändes den här veckan. Klippet med Kläfford på tv-programmets passerade under natten mot torsdagen 4 miljoner visningar.

"Euforiskt"

När Chris Kläfford deltog i "Idol" 2017 sjöng han "Imagine" vid två tillfällen, golvade den svenska publiken och vann till sist tävlingen. Men när han framförde John Lennons ikoniska låt i "America's got talent" nämndes inte något om hans medverkan i det svenska programmet, utan i stället framställdes han som en hårt kämpande artist som spelade på småställen.

– Jag frågade om det där när jag kom dit. De (produktionen) sade att "folk kommer få veta i alla fall. Vi ska fokusera på var du kommer ifrån". Någonstans lever man ju på att man har kämpat sig från något ställe, säger Chris Kläfford.

Han liknar inspelningen vid "Idol" – fast "mycket, mycket större". Fyra månader efter sitt uppträdande minns han känslan.

– Det var så euforiskt och så många tankar som snurrade runt. Jag försöker tänka bort alla sådana grejer och tänka att jag står och spelar i ett väldigt stort vardagsrum.

Juryn lyrisk

Publiken var begeistrad efter framträdandet i "America's got talent". Juryn likaså.

– Jag älskar personer som kan omtolka en låt och du gjorde något speciellt med den här. Det var otroligt, berömde den profilerade jurymedlemmen Simon Cowell.

Kläfford flög vidare från sin audition. Klippet på hans uppträdande har på mindre än två dygn fått flera miljoner visningar på Youtube. Nu ska han delta i programdelen som kallas "Judges cut". Sångaren är förtegen kring utvecklingen i programmet och får inte berätta om han tävlar vidare efter det.

Turnerar med Gyllene Tider

Just nu följer Chris Kläfford med på Gyllene Tiders avskedsturné. Han trivs som fisken i vattnet, men avslutningen på Ullevi blir något speciellt.

– Det är ju också ett jäkla stort mål i livet.

Annons

När sommaren tar slut vet han inte riktigt vad som händer. Mest vill han fortsätta spela och göra folk glada. USA? Vi får se.

– Jag har aldrig riktigt haft ett mål att slå igenom i USA. Blir det så blir det.

Hans Larson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons