Annons

Chiles president lovar utreda polisvåld

Chiles president Sebastián Piñera säger att hans regering "inte har något att dölja" efter anklagelser om polisvåld mot demonstranter.
De misstänkta övergreppen ska nu utredas.
Chile • Publicerad 6 november 2019
Chiles president Sebastián Piñera svarar på kritik om övervåld från säkerhetsstyrkor mot demonstranter.
Chiles president Sebastián Piñera svarar på kritik om övervåld från säkerhetsstyrkor mot demonstranter.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Anklagelserna rör mord, tortyr och sexuella övergrepp mot civila, och kommer bland annat från oberoende organisationer samt FN:s chef för mänskliga rättigheter, Chiles forna president Michelle Bachelet.

– Denne president är förpliktigad till fullständig respekt för mänskliga rättigheter vid alla tillfällen och under alla omständigheter, sade Piñera på onsdagen och omnämnde sig själv i tredje person. Han lovade att polis och säkerhetspersonal ska utredas med samma noggrannhet som av dem som gjort sig skyldiga till plundring och våldsamheter bland demonstranterna.

Åklagare tror att säkerhetsstyrkor är ansvariga för fem av 20 dödsfall i samband med de demonstrationer som kritiserat bland annat levnadsstandard och ekonomiska omständigheter i landet. Chiles oberoende kommission för mänskliga rättigheter säger att den söker rättsliga påföljder för över 180 fall av övergrepp och mord som tros ha utförts av säkerhetsstyrkor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons