Annons

Chile lovar eftergifter efter protester

Chile • Publicerad 11 november 2019
Protester i Santiago i fredags.
Protester i Santiago i fredags.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Chile kommer att ersätta den omstridda konstitution som lever kvar sedan Augusto Pinochets militärstyre.

Förändringar i konstitutionen har varit ett av huvudkraven från den massrörelse som i tre veckor har gett sig ut på gatorna med krav på förändringar.

Annons

Den nya skrivningen ska utarbetas av en så kallad konstituerande församling, en grundlagsförsamling. Den ska sedan tas till folkomröstning för godkännande, meddelar inrikesminister Gonzalo Blumel. Beskedet kommer efter ett möte mellan honom och en partikoalition som fram till nu har satt sig emot förändringar.

Oroligheterna inleddes den 18 oktober med protester mot höjda avgifter i kollektivtrafiken som sedan utvidgades till att omfatta flera bredare samhällsfrågor. Demonstranterna har klagat på låga löner, höga kostnader för utbildning och vård samt stor ojämlikhet i landet som både ekonomiskt och politiskt domineras av några få familjer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons