Annons

Chefsminister sågar presidentens fredsplan

I oktober lade Afghanistans president Ashraf Ghani fram ett utkast till fredsplan med talibanerna.
Men landets chefsminister Abdullah Abdullah avfärdar planen helt och kallar den för "en önskelista".
Afghanistan • Publicerad 5 november 2019
Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah (till vänster) och president Ashraf Ghani. Arkivbild.
Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah (till vänster) och president Ashraf Ghani. Arkivbild.Foto: Alik Keplicz/AP/TT

– För att vara ärlig så har ingen tagit den där så kallade sjupunktsplanen som en plan, den är snarare en önskelista. Ingen tar den på allvar – inte det afghanska folket eller någon annan, säger han.

President Ghani och Abdullah är bittra rivaler och tävlade både 2014 och i år om presidentämbetet, men den senare har ännu så länge fått nöja sig med att vara chefsminister – en roll som påminner om premiärminister.

Annons

I förra månaden lade alltså Ghani fram sin plan, som bygger på de havererade förhandlingarna mellan talibanerna och USA – samtal som regeringen i Kabul till sin stora ilska utestängdes ifrån.

I ett uttalande skriver Ghanis kansli att presidentens plan har "tydliga mål" med sikte på en hållbar fred "som kommer att ena oss, inte fragmentera oss".

Abdullah Abdullah säger att det är absolut avgörande att alla fredssamtal framöver måste inkludera förhandlare från regeringen – vare sig det är han själv eller Ghani som är president.

– Regeringen måste vara en del av det, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons