Annons

Cheddarkränkt stjärnkock lyfts som odödlig

En fransk kändiskock som stämmer den ansedda Michelinguiden – då det i denna antytts att han använt cheddarost i en sufflé – får upprättelse.
Den konkurrerande guiden Gault et Millau utser Marc Veyrat till en av det franska kökets odödliga legendarer.
Frankrike • Publicerad 5 november 2019
Marc Veyrat med en Michelinguide i högsta hugg. Arkivbild från 2018.
Marc Veyrat med en Michelinguide i högsta hugg. Arkivbild från 2018.Foto: Michel Euler/AP/TT

Veyrat hade fram till nyligen maximala tre stjärnor i Michelinguiden, men blev fråntagen en stjärna av en inspektör som enligt kocken fick för sig att han hade haft cheddar i en sufflé i stället för någon fransk kvalitetsost.

Veyrat – som är känd för att alltid bära en bred svart hatt och mörka solglasögon – fick dock revansch av Michelins konkurrent Gault et Millau på måndagskvällen. Han har erhållit en permanent plats i guidens särskilda akademi där den placerar de tio främsta namnen inom "la haute cuisine" – de odödliga inom det franska köket – såsom Guy Savoy, Alain Passard och Alain Ducasse.

Annons

Stjärnkocken anser sig ha blivit vanärad av Michelinguiden och kräver i en stämningsansökan att dess inspektör lämnar över alla sina anteckningar från sitt besök på hans alprestaurang La maison des bois.

– Jag hade saffran i den (sufflén) och gentlemannen som kom trodde att det var cheddar eftersom den var gul. Det är helt galet, säger Marc Veyrat, som hävdar att en ny generation Michelin-redaktörer försöker göra sig ett namn genom att sänka Frankrikes största kockar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons