Annons

Charmoffensiv ska säkra brittiska handelsavtal

Ekonomi • Publicerad 8 februari 2020
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab med sin japanske kollega Toshimitsu Motegi.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab med sin japanske kollega Toshimitsu Motegi.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab är ute på turné i Asien, hans första stora utlandsresa sedan britterna lämnade EU.

Nu är han i Japan och har med sin japanske ministerkollega Toshimitsu Motegi kommit överens om att försöka förhandla fram ett "ambitiöst" nytt handelsavtal som matchar det EU och Japan slöt.

Annons

Avtalet som tecknades 2018 mellan EU och Japan omfattar ungefär 600 miljoner människor. Förhandlingarna inleddes 2013, två år efter att parterna kommit överens om att sätta sig ned kring bordet.

Raab kom fram till Tokyo på lördagsmorgonen efter att ha varit i Australien en vända. I en gemensam kommuniké med Toshimitsu Motegi säger han att ett bilateralt handelsavtal skulle skicka kraftfulla signaler om fri, regelbaserad handel.

Raab ska besöka fyra länder på sin förhandlingsturné, härnäst Singapore och Malaysia.

Storbritannien lämnade EU den 31 januari efter att ha enats om ett utträdesavtal och en politisk deklaration om framtida samarbete. I avtalet ingår en övergångsperiod fram till den 31 december 2020, då i princip allt fungerar som förut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons