Annons

Charlie Hebdo kritiseras efter satirteckning

Litteratur • Publicerad 1 december 2019
Ett tidigare omslag av Charlie Hebdo. Arkivbild.
Ett tidigare omslag av Charlie Hebdo. Arkivbild.Foto: Lino Mirgeler/AP/TT

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo har hamnat i blåsväder efter att ha publicerat satirteckningar om den helikopterolycka i Mali förra veckan där 13 franska soldater miste livet.

En av de totalt fem teckningar som tidningen har publicerat visar Frankrikes president Emmanuel Macron stå framför en gravkista insvept i landets flagga. Översatt lyder texten i teckningen: "Jag tog värvning för att sticka ut ur mängden" – en slogan som den franska armén använder i sin rekryteringskampanj.

Annons

Den franske armégeneralen Thierry Burkhard skriver på Twitter att han är "djupt upprörd och oförstående till teckningarna". Han anklagar även Charlie Hebdos redaktör Laurent "Riss" Sourisseau för att smutsa ner sorgeprocessen som soldaternas familjer genomgår.

Laurent "Riss" Sourisseau, som själv skadades under terrorattacken mot tidningen 2015, försvarar teckningarna med att tidningen "måste förbli lojal dess satiriska och ibland provokativa inriktning".

"Emellertid vill jag säga att vi är medvetna om vikten av det arbete som franska soldater gör för att bekämpa terrorism", skriver han i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons