Annons

Cannesfestivalen hyllar Agnès Varda

Film • Publicerad 15 april 2019
Affischen för den 72:a filmfestivalen i Cannes. Pressbild.
Affischen för den 72:a filmfestivalen i Cannes. Pressbild.Foto: Festival de Cannes

Filmfestivalen i Cannes har offentliggjort årets affisch. Den här gången pryds den av filmskaparen Agnès Varda, som gick bort för några veckor sedan.

Bilden på affischen är från 1954 och inspelningen av Vardas första film "La pointe courte". Den då 26-åriga regissören har klättrat upp på axlarna på en tekniker högt upp i en ställning för att fånga den perfekta bilden i ett solgassande Sydfrankrike.

Annons

"Som ett manifest summerar fotografiet från inspelningen allt med Agnès Varda: hennes passion, eftertryck och okynne", skriver festivalen i ett pressmeddelande.

Agnès Varda avled vid 90 års ålder i slutet av mars. Hon räknas som en av pionjärerna inom den franska nya vågen och hon tävlade i Cannes flera gånger. 2015 tilldelades hon som första kvinna en heders-Guldpalm.

Filmfestivalen i Cannes äger rum 14–25 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons