Annons

Cancerfonden varnar för forskningstapp

Svensk cancerforskning sackar efter andra jämförbara länder, enligt en ny rapport från Cancerfonden. En oroande utveckling, anser Klas Kärre, ordförande för fondens forskningsnämnd.
Forskning • Publicerad 3 november 2019
Cancerfonden varnar för att svensk cancerforskning halkar efter. Men Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning, anser att den forskningen håller hög internationell standard. Arkivbild.
Cancerfonden varnar för att svensk cancerforskning halkar efter. Men Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning, anser att den forskningen håller hög internationell standard. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige är förvisso bland de 20 länder i världen som producerar mest cancerforskning. Men Sverige är också det land som tappat flest placeringar under en 15-årsperiod, från plats 9 till 14, när dessa 20 länder jämförs. Samma eller lägre tillväxtakt har bara Israel, Storbritannien och Finland.

Den nya rankningen visar att svensk cancerforskning har knappt 2 procents genomsnittlig tillväxt per år, jämfört med cirka 6 procent för hela världen.

Blir oattraktivt

Annons

"Om vi inte lyckas vända den nedåtgående trenden kommer det att leda till att vi inte kan erbjuda patienter i Sverige lika god sjukvård som i jämförbara länder", säger Klas Kärre i ett pressmeddelande.

Ett tydligt exempel på nedgången syns inom den kliniska forskningen. Antalet påbörjade kliniska läkemedelsprövningar i Sverige har minskat med 69 procent sedan sekelskiftet. Skälet är enligt Klas Kärre brist på en stark inhemsk läkemedelsindustri, men särskilt på sjukvårdens extrema produktionsfokus – med följd att det blir karriärmässigt oattraktivt för läkare och andra yrkesgrupper att forska.

Koncentrad vård

Cancerfonden kräver att regeringen satsar mer på cancerforskning, bland annat genom att arbeta för att landet får flera heltäckande cancercentrum på universitetssjukhus dit cancervården koncentreras.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, tycker att svensk cancerforskning håller hög internationell standard.

– Det har gjorts en rad satsningar för att stärka medicinsk forskning och cancerforskningen de senaste åren. Nu behöver vi fortsätta stärka forskningen, vilket vi ser att andra länder också gör, säger hon till Svenska Dagbladet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons