Annons

Bruten kontakt med journalist i Wuhan oroar

En kinesisk medborgarjournalist som bevakat virusutbrottet i Wuhan har satts i tvångskarantän enligt myndigheterna.
Men de vägrar att berätta var han befinner sig, uppger hans vänner för flera medier.
Oro väcks nu för att Chen Qiushi hålls frihetsberövad av politiska skäl.
Kina • Publicerad 9 februari 2020
Sjukvårdare i Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina. Arkivbild.
Sjukvårdare i Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina. Arkivbild.Foto: Chinatopix via AP/TT

– Jag är rädd. Framför mig finns sjukdom, bakom mig Kinas rättsliga och administrativa makt, sade Chen i ett videomeddelande innan han försvann, enligt tidningen The Washington Post.

34-åringen, som rapporterat från virusdrabbade Wuhan, hade innan anhöriga förlorade kontakt med honom uttryckt oro för att han utgör ett mål för myndigheterna. Chen hade också bett vänner att ändra lösenord till hans konton på sociala medier om han inte skulle höra av sig under en tolvtimmarsperiod.

Annons

– Vi kan inte göra någonting, inte ens hans föräldrar, säger en vän till Chen, som nu hanterar journalistens Twitterkonto, till The Washington Post.

– De berättade inte ens för hans föräldrar hur han mår eller var han är. De tillät dem inte att tala med varandra i telefon.

Chens mor har i ett videomeddelande bett om hjälp med att spåra sonen.

– Jag är här för att be alla som är uppkopplade, särskilt vänner i Wuhan, om hjälp med att hitta Qiushi, att ta reda på vad som händer med honom, säger hon i meddelande enligt CNN.

Kontakten med Chen bröts den 6 februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons