Brottsrubriceringen mot Ola Bini ändrad

Brott Artikeln publicerades
Svenske programmeraren Ola Bini (till höger) med sin advokat Carlos Soria vid förhandlingar i Ecuador tidigare i augusti.
Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Svenske programmeraren Ola Bini (till höger) med sin advokat Carlos Soria vid förhandlingar i Ecuador tidigare i augusti.

Brottsmisstankarna mot den svenske programmeraren Ola Bini, som greps i Ecuador i april, har ändrats med bara ett par dagar kvar innan utredningen ska vara klar.

Bini anklagas för dataintrång och den nya brottsmisstanken är mycket snarlik den tidigare och med samma straffskala: fängelse i tre till fem år.

Varför brottsrubriceringen har ändrats är oklart.

– Jag känner inte till någon förklaring. Ola och hans försvar spekulerar i att åklagaren inte har lyckats hitta något underlag över huvud taget för den första brottsrubriceringen. Och att genom att byta brottsrubricering tror åklagaren att han ska ha bättre möjligheter att hitta något, säger Ola Binis pappa Dag Gustafsson, till TT.

Bini greps 11 april i år, kort efter att brittisk polis hade gripit Wikileaksgrundaren Julian Assange i London. Svensken har beskrivit Assange som en vän.

Den 21 juni släpptes Ola Bini ur häktet, men han är belagd med restriktioner som exempelvis innebär att hans pass är tillvarataget och hans bankkonton är frysta.