Annons

Brottsoffer har väntat i över 30 år

Svensk-iraniern Iraj Mesdaghi satt tio år i det iranska fängelse där den nu häktade mannen misstänks ha deltagit i mord på oppositionella.
Nu hoppas Mesdaghi kunna få mängder av vittnen till Stockholms tingsrätt.
Brott • Publicerad 13 november 2019
Iraj Mesdaghi satt fängslad i samma korridor som politiska fångar som avrättades i Iran 1988. Sedan dess har han samlat bevis.
Iraj Mesdaghi satt fängslad i samma korridor som politiska fångar som avrättades i Iran 1988. Sedan dess har han samlat bevis.Foto: Ola Westerberg/TT

Det är en påtagligt nöjd Iraj Mesdaghi som följer häktningen mot den man som misstänks för krigsbrott.

– Jag såg hundratals av mina vänner och bekanta föras till sina avrättningar under sommaren 1988, säger han.

Annons

Mesdaghi säger att han satt i samma ”dödskorridor” som dem som avrättades i fängelset i Karaj utanför huvudstaden Teheran. Han tillbringade tio år bakom galler eftersom han var regimkritiker, tills avrättningskampanjen upphörde.

– Jag har sett honom många gånger, säger Mesdaghi om den 58-årige iranske medborgaren som häktades misstänkt för folkrättsbrott.

Kodord för avrättningar

När fångar skulle hängas blev de sparkade i magen, så att de föll ner från den stol de stod på, och dinglade i snaran. 58-åringen ska enligt Mesdaghi ha sagt till honom: ”Jag ska sätta den sista sparken i din mage”.

Mannen använde kodord för avrättningar.

– Han sade: ”För fångarna till deras enhet”. Det betydde galgen.

Mesdaghi beskriver den misstänkte som nummer två i fängelsehierarkin, en åklagare som förde fångar till den så kallade dödskommission som beslutade om avrättningarna. Men fångarna lurades att tro att de leddes till den fängelsenämnd som kunde benåda dem.

Iraj Mesdaghi har väntat i över 30 år på den här dagen, att någon äntligen ska inför domstol för avrättningsvågen 1988. Han säger att det är det första fallet i världen där den tas upp.

Mannen nekar

Han bor sedan 25 år i Sverige och har själv samlat mängder av bevis mot sina plågoandar.

– Jag skrev en bok om skurkarna. Den är på 2 000 sidor.

Han säger sig också ha en lista på omkring 1 500 personer som avrättades.

Annons

Mesdaghi blir troligen ett nyckelvittne i en eventuell kommande rättegång. Han ser fram emot den.

– Jag kan ta hit tiotals vittnen, inte bara från Sverige utan från Kanada, Australien, hela världen.

Den 58-årige mannen hävdar att svensk polis har gripit fel man.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons