Annons

Brottarstjärnans oväntade idol

Han är bäst när det gäller och har alltid en hög lägsta nivå.
Johanna Lindborg vill lära sig av diskuskastaren Daniel Ståhl.
Brottning • Publicerad 12 februari 2020
"OS skulle betyda allt för mig", säger EM-aktuella brottaren Johanna Lindborg. Arkivbild.
"OS skulle betyda allt för mig", säger EM-aktuella brottaren Johanna Lindborg. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En står på mattan och mäter sina krafter mot en motståndare. En kastar i väg en diskus för att se vem som kommer längst.

Likheterna i sporternas utförande är inte många.

Annons

Men brottaren Johanna Lindborg har ändå sin förebild i diskuskastaren Daniel Ståhl.

"Inspirerande"

– Sättet han tränar på, att han följer sin plan tillsammans med sin tränare och vågar höja sin lägstanivå så högt att hans tränare säger att han inte presterade bra när han vinner VM, säger hon.

– Att ha den målsättning, att bli så bra att du på en dålig dag kan vara bäst i världen – det tycker jag är inspirerande.

21-åriga Lindborg träffade Ståhl i samband med Sveriges olympiska kommittés träff med den tilltänkta OS-truppen i november och tog då vara på tillfället genom att leta upp Ståhl för en pratstund.

– Det är häftigt för diskus är så jäkla mycket kraft. Det är imponerande. Sedan är han så – utanför tävling – lugn och trevlig och härlig att prata med, säger hon.

– Det var inspirerande att höra bakgrunden till alla framgångar.

OS stora målet

Johanna Lindborg, 57 kilo, jagar just nu själv framgång och möter tjeckiskan Lenka Martinakova i sin första match i brottnings-EM under torsdagen.

Målsättningen är att resa hem med en medalj i bagaget.

Men säsongens stora mål – precis som för flera andra världsbrottare – är att säkra en OS-plats till sommarspelen i Tokyo.

För att få chansen i Japan krävs en finalplats i Europakvalet i Ungern den 19–22 mars.

Annons

– OS skulle betyda allt för mig. När vi satt på Olympic Camp i november hade de satt ihop klipp från förra OS, med fin musik och dramatisk klipp. Där kände jag: "Det här vill jag verkligen", säger Johanna Lindborg.

Landslagskompisen Henna Johansson, 65 kilo, möter ryskan Mariia Kuznetsova i en av torsdagens kvartsfinaler.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons