Annons

Bromé: "En dröm som går i uppfyllelse"

Spelövertaget var stort – men effektiviteten sämre.
Då slog Mathias Bromé till. Första landslagsmålet, med mamma och pappa på läktaren, var också segermålet när Tre Kronor slog Tjeckien med 2–1 i hemmaturneringen i Globen.
Ishockey • Publicerad 6 februari 2020
Mathias Bromé, segerskytt mot Tjeckien.
Mathias Bromé, segerskytt mot Tjeckien.Foto: Jessica Gow/TT

Bara knappt fem minuter återstod och 9 613 åskådare hade så smått börjat misströsta.

Minuterna före hade svenskarna fått spela fem mot tre i två minuter utan att kunna skapa så mycket.

Annons

Då damp pucken ned framför Bromé som fick halvöppet mål framför tjeckiske målvakten Roman Will. Röglemålvakten var inte beredd när Malte Strömwall bakom mål styrde in pucken framför.

– Pucken studsade ut från Malte och den ligger framför kassen, så det var skönt att kunna slå in den, säger han där han sitter trött men lycklig i omklädningsrummet efteråt.

Målet var hans första i landslaget i sin 14:e match.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Alla vill göra mål i landslaget och nu har jag gjort det, så det är en glädje och en lättnad, säger han.

"De är nog glada"

Första landslagsmålet, han hade pucken sparad i tryggt förvar, kom med mamma och pappa på läktaren, så det blev extra speciellt.

– De är nog glada, säger Bromé som flyttade från Mora till Örebro inför den här säsongen och är lagets poängkung med 33 poäng på 38 matcher.

– Jag har fått en stor roll, utvecklats väldigt mycket och tagit nästa steg. Jag trivs jättebra.

Nu har han levererat i landslaget också.

Sömnig start

Tre Kronor började matchen sömnigt och hamnade också i underläge då David Stastny sköt 1–0 efter 9.03.

Men förstakedjan, med debutanten Marcus Nilsson, förre NHL-centern Oscar Lindberg och vasse forwarden Malte Strömwall, Sotji, drog i gång laget med ett explosivt och bra byte.

Annons

Det smittade av sig på resten av laget som tog över matchen.

Men det tog drygt halva matchen innan utdelningen kom genom Malmös Fredrik Händemark.

Sedan fixade Bromé segern.

– Det var välförtjänt, vi spelade bra. Vi har mycket lägen och powerplay och det är klart vi vill göra något mer mål, men samtidigt vinner vi. Det tar vi med oss, säger Bromé.

Sverige möter i sin andra match Ryssland i Globen på lördag. Ryssarna blev nollade av Finland i Helsingfors, 0–3, i sin första match. Nu spelas resten av matcherna i turneringen i Globen.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons