Annons

Brittisk polis utreder ambassadläcka

Storbritannien • Publicerad 12 juli 2019
Brittisk polis utreder läckan av hemliga anteckningar från landets ambassad i USA. Arkivbild av ambassadbyggnaden i Washington DC.
Brittisk polis utreder läckan av hemliga anteckningar från landets ambassad i USA. Arkivbild av ambassadbyggnaden i Washington DC.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Brittisk polis ska utreda om något brott begicks när anteckningar som tillhörde landets ambassadör i USA läckte och offentliggjordes.

Utredningen kommer att genomföras av polisens anti-terrorenhet, som handhar ärenden om informationsläckor som anses kunna äventyra landets säkerhet.

Annons

– Givet läckans välrapporterade konsekvenser känner jag mig på det klara med att det har skadat Storbritanniens internationella relationer, och det ligger i allmänhetens intresse att personen eller personerna som är ansvariga ställs inför rätta, säger Neil Basu vid Londonpolisen.

Den brittiske ambassadören Kim Darroch hade i hemliga meddelanden till sin regering beskrivit Donald Trumps amerikanska regering som "oduglig" och "enastående dysfunktionell". Trump svarade via Twitter och kallade Darroch galen och en "uppblåst dåre".

Brittisk polis varnar också journalister och mediehus för att publicera eventuellt statligt material som läcker till dem, då även detta kan falla under lagstiftning som är överordnad pressfriheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons