Annons

Brittisk domare ger veganer ökat skydd

Storbritannien • Publicerad 3 januari 2020
Jordi Casamitjana utanför arbetsrättsdomstolen i Norwich som glatt honom genom att konstatera att etisk veganism är en filosofisk tro och därför skyddad av lagen.
Jordi Casamitjana utanför arbetsrättsdomstolen i Norwich som glatt honom genom att konstatera att etisk veganism är en filosofisk tro och därför skyddad av lagen.Foto: Nick Ansell/AP/TT

Veganism byggd på etiska övertygelser är att jämställa med filosofisk tro och har därmed skydd enligt antidiskrimineringslagstiftningen. Slutsatsen finns i ett utslag från en brittisk domare i ett pågående arbetsrättsmål.

– Detta kommer att påverka livet för många veganer, säger Jordi Casamitjana som fått sparken från ett jobb inom en brittisk djurrättsorganisation som bland annat bekämpar fritidsjakt.

Annons

Enligt honom beror avskedet på att han i sin veganska övertygelse avslöjat att organisationens pensionsfonder investerat i företag som ägnar sig åt djurförsök.

Organisationen å sin sida förklarar avskedandet med att Jordi Casamitjana grovt misskött sig.

Nu ska domstolen avgöra om han behandlats sämre på grund av sin tro på etisk veganism.

Etiska veganer följer en vegansk diet som huvudsakligen består av vegetabiliska livsmedel och inte innehåller fisk, kött, ägg eller mjölkprodukter. De väljer också bort djurprodukter som ull och läder samt avstår kosmetika som testats på djur.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons