Annons

Brexitpartiet utmanar inte Tories i nyvalet

Brexitpartiet vill inte konkurrera med det Konservativa partiet om de parlamentsplatser som står på spel i britternas nyval i december, meddelar partiledaren Nigel Farage.
För premiärminister Boris Johnson är det manna från himlen.
Storbritannien • Publicerad 11 november 2019
Nigel Farage meddelade under måndagen att hans parti inte kommer att utmana det Konservativa partiet i nyvalet om en månad.
Nigel Farage meddelade under måndagen att hans parti inte kommer att utmana det Konservativa partiet i nyvalet om en månad.Foto: Frank Augstein/AP/TT

I ett uttalande säger Farage att han inte vill att partier som motsätter sig brexit ska få ökat inflytande.

– Vi kommer helt och hållet att inrikta oss på de platser som idag innehas av Labour, som fullständigt har brutit mot sina löften från 2017, säger den högprofilerade brexitören – som redan den 3 november gjorde klart att han personligen inte ställer upp i nyvalet till det brittiska parlamentsvalet den 12 december.

Annons

Att Brexitpartiet inte utmanar Tories innebär ett problem mindre för Johnson. I en kommentar säger Toryledaren att han delar Brexitpartiets syn på ett delat parlament som det största hotet mot brexit.

Starkare pund

Före måndagens besked utgjorde Brexitpartiets hot mot Johnson ett av de mest oförutsägbara inslagen i nyvalet. Farage har förändrat brittisk politik det senaste årtiondet genom att vinna över konservativa väljare och därmed sätta press på flera premiärministrar att hålla en hårdare linje gentemot EU.

Men, i vad som förfaller vara en slags icke-aggressions-pakt, besparar Farage nu Johnson utmaningar från högerkanten i 317 av 650 valkretsar.

– Om jag vore Boris Johnson skulle jag vara ganska nöjd med detta, säger professor Sara Hobolt vid London School of Economics till Reuters.

Efter Farages nyhet steg pundet mot dollarn och nådde den högsta nivån på ett halvår mot euron.

– Detta (att inte utmana) hindrar en andra folkomröstning från att inträffa och för mig är det i nuläget den enskilt viktigaste saken, säger Farage.

Surmulen Corbyn

I en radiointervju konstaterar oppositionsledaren Jeremy Corbyn från Labour att nu har Farages vän USA:s president Donald Trump fått vad han önskat: En allians mellan Farage och Johnson.

Den 55-årige Farage är en anti-EU-veteran, ledamot av EU-parlamentet sedan 1999 och en portalfigur för ett direkt utträde ur EU. Han har aldrig lyckats bli vald i ett brittiskt val.

Att få till ett nyval blev Johnsons enda utväg i brexitprocessen sedan underhuset satt käppar i hjulet för hans utträdesplan. Johnsons förhoppning är att resultatet kommer att ge en majoritet för hans väg ut ur EU.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons