Annons

Bränsle kan ha orsakat grundstötning

Olyckor • Publicerad 7 november 2019
En blandning av två olika bränslen kan ha lett till att passagerarfärjan Princess Anastasia på onsdagen gick på grund utanför Lidingö.
En blandning av två olika bränslen kan ha lett till att passagerarfärjan Princess Anastasia på onsdagen gick på grund utanför Lidingö.Foto: Pontus Lundahl/TT

En blandning av två olika bränslen kan ha lett till att passagerarfärjan Princess Anastasia gick på grund utanför Lidingö.

Färjan kom ur kurs sedan den fått en elektrisk blackout. Transportstyrelsen misstänker att det sammanblandade bränslet blivit trögflytande och täppt till färjans elgeneratorer, rapporterar flera medier.

Annons

– Bränslet har koagulerat och täppt igen filtren i generatorerna. Om generatorerna inte får något bränsle och kan alstra ström stannar maskineriet, säger Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig vid Transportstyrelsen, till Dagens Nyheter.

Bränslet är skickat på analys.

Färjan var på väg till Helsingfors från Stockholm när den gick på grund tidigt på onsdagskvällen. Den bogserades tillbaka till hamn igen. Efter att ha inspekterats kunde färden fortsätta på torsdagsmorgonen.

Drygt 1 000 personer var ombord, men ingen skadades.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons