Annons

Tove Alexandersson: "Känns jättehäftigt"

Efter en överlägsen säsong:
Orienteraren Tove Alexandersson får Bragdguldet 2019.
Orientering/Skidorientering • Publicerad 3 december 2019
Orienteraren Tove Alexandersson får bragdguldet för sina sju VM-medaljer i år.
Orienteraren Tove Alexandersson får bragdguldet för sina sju VM-medaljer i år.Foto: Dan Eliasson/SvD/TT

27-åriga Alexandersson har varit med i diskussionen i flera år för sin överlägsenhet i världstoppen, men utan att nå hela vägen.

Nu – efter sin sjätte raka totalseger i världscupen och efter sina tre VM-guld i norska Østfold – tilldelas hon Svenska Dagbladets guldmedalj, Bragdguldet, för första gången.

Annons

"För glimrande guldregn i en serie bragder med total kontroll i avgörande lägen", lyder motiveringen.

"Hård konkurrens"

Alexandersson har varit mer eller mindre oslagbar under året, dessutom i två olika sporter. Förutom framgångarna i Norge tog hon två VM-guld i skidorientering i Piteå, där det även blev två silver.

Tove Alexandersson är väldigt glad över utmärkelsen.

– Det är väldigt hård konkurrens varje år. Jag har haft ett fantastiskt år och presterat på varje tävling. Jag vill tacka, framför allt min familj som alltid stöttat mig, och alla andra. Även de som kommer och hejar, säger hon i Svenska Dagbladets intervju från franska Tignes där hon tränar inför starten av sin nya idrottsgren skidalpinism.

På frågan hur hon ska fira säger 27-åringen:

– Vi har ett fantastiskt väder i dag och vi har haft en kanonförmiddag. Det blir en tur till i eftermiddag, det är så jag får fira.

Andra genom tiderna

Anna Careborg, chefredaktör och vd på Svenska Dagbladet, är ordförande i nämnden. Hon säger att det är en svår uppgift att utse bragdmedaljörerna, men tycker att Alexandersson är en värdig mottagare av priset.

– Hon är en väldigt tydlig och värdig vinnare, hon har haft ett fantastiskt år bakom sig, säger Careborg till TT.

TT: Var juryn enig?

– Det fanns ett majoritetsbeslut för detta, vi var alla nöjda med resultatet, säger Careborg.

Annons

Bland de nominerade fanns andra heta kandidater som damernas stafettlag i längdskidor, diskusstjärnan Daniel Ståhl och damlandslaget i fotboll.

Bara en gång tidigare har en orienterare tilldelats priset. 1981 fick Annichen Kringstad den prestigefyllda utmärkelsen.

Under sin karriär har Alexandersson vunnit sammanlagt 20 VM-guld och 14 EM-guld.

I fjol tog hon dessutom VM-guld i skyrunning, som är terränglöpning i höga och branta berg.

I jakt på nya utmaningar kommer hon i vinter också att tävla i skidalpinism, där de tävlande, med stighudar under skidorna, först bestiger berg via en snitslad bana, för att sedan åka utför.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons