Annons

Fotsvamp sänkte läkemedelsbolag

Stockholmsbörsen inledde veckan med blygsamma rörelser. Börsindex pendlade större delen av dagen runt nollstrecket och det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,1 procent.
Börs • Publicerad 9 december 2019
Stockholmsbörsen backade svagt. Arkivbild
Stockholmsbörsen backade svagt. ArkivbildFoto: Stina Stjernkvist/TT

Dagens vinnare bland tungviktarna var stålkoncernen SSAB, plus 2,2 procent. I slutet av förra veckan höjde bolaget priserna på grovplåt i Nordamerika.

Bland övriga vinnaraktier märktes bank- och verkstadsaktier. Alla de fyra storbankerna landade på plus, bäst gick Handelsbanken, upp 1,5 procent.

Annons

I andra änden tillhörde skogskoncernen SCA och mätteknikföretaget Hexagon de största förlorarna, minus 1,9 respektive 2,1 procent.

Riktigt dåligt gick läkemedelsföretaget Moberg Pharma som offentliggjorde ett studieresultat för läkemedelskandidaten MOB-015 mot fotsvamp. Det gick inget vidare, bara 4,5 procent av patienterna hade läkts fullständigt efter ett års behandling och aktien rasade 47,6 procent..

Telekomtillverkaren Ericssons aktie gick ned 0,4 procent efter helgens besked om att man gått med på att betala drygt tio miljarder kronor i en uppgörelse med myndigheter i USA rörande korruptionsanklagelser. Beloppet täcks helt av den avsättning på 11,5 miljarder som Ericsson gjort i förväg.

De ledande europeiska börserna backade. FTSE100-index i London gick ned 0,1 procent. CAC40-index i Paris tappade 0,6 procent och DAX-index i Frankfurt minskade 0,5 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons