Annons

Johnson tar kontroll med rejäla rockader

Boris Johnson stuvar om sin regering och lyfter upp flera bundsförvanter på ministerposter – och finansministern väljer att avgå tvärt.
Efter valsuccén och brexit vill premiärministern knyta till sig mer av regeringsmakten. Men en sjudande maktkamp tycks ha kokat över.
Storbritannien • Publicerad 13 februari 2020
Befordrad. Rishi Sunak tar över som Storbritanniens finansminister och fotograferas utanför premiärministerns residens 10 Downing street.
Befordrad. Rishi Sunak tar över som Storbritanniens finansminister och fotograferas utanför premiärministerns residens 10 Downing street.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Avgår. Sajid Javid fick ett snöplligt anbud för att fortsätta som finansminister och avgick, enligt medieuppgifter i vredesmod.
Avgår. Sajid Javid fick ett snöplligt anbud för att fortsätta som finansminister och avgick, enligt medieuppgifter i vredesmod.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Boris Johnson stuvar om i sin regering efter att ha fixat en majoritet i parlamentet och tagit det stora brexitklivet.
Boris Johnson stuvar om i sin regering efter att ha fixat en majoritet i parlamentet och tagit det stora brexitklivet.Foto: Jessica Taylor/House of commons via AP/TT
Den politiske strategen Dominic Cummings är en av premiärminister Johnsons närmaste män och har under en längre tid pekats ut som en person med väldigt stort inflytande på Downing street.
Den politiske strategen Dominic Cummings är en av premiärminister Johnsons närmaste män och har under en längre tid pekats ut som en person med väldigt stort inflytande på Downing street.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Sajid Javid erbjöds att stanna kvar som finansminister, den näst mäktigaste positionen i Storbritanniens regering. Men det var ett skambud där han skulle behöva sparka alla sina rådgivare och assistenter och bli tilldelad helt nya. Han har valt att avgå, enligt brittiska medieuppgifter i vredesmod.

En maktkamp målas upp mellan Downing streets nummer tio och grannresidenset, finansministerns nummer elva. Javid, som försökte utmana Boris Johnson om partiledarskapet efter Theresa Mays avgång, uppges bland annat ha haft stora meningsskiljaktigheter med premiärministerns inflytelserike strateg Dominic Cummings.

Annons

– Jag kände att jag inte gavs något annat alternativ än att avgå, säger Sajid Javid till BBC , och konstaterar att "ingen minister med självrespekt" hade accepterat anbudet.

Han tillägger dock att han fortsättningsvis står bakom regeringen.

"Pågått en längre tid"

Ytterligare fem ministrar har blivit ersatta i rockader när Johnson tar nytt grepp efter brexit.

– Det som sker är en manifestation av vad som har pågått inom regeringen under en längre tid. Mycket av det har hamnat i skymundan av brexit och valet, säger Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, till TT.

– I grund och botten är det en maktkamp mellan Boris Johnson och hans särskilde rådgivare Dominic Cummings å ena sidan och praktiskt taget alla andra ministrar med auktoritet och makt, som Sajid Javid, å den andra.

Konservativa partiet har behövt visa en enad front inför valet i december och för att kunna genomföra brexit enligt premiärministerns plan. Enligt McAllister har alla insett att det efter det skulle komma att ske stora förändringar, förr eller senare. Johnson och Cummings vill, som hon ser det, ta kontrollen.

– Det chockerande är att man om bara en månad ska presentera en budget. Politiskt är det en kritisk tid.

Javid ersätts av 39-årige Rishi Sunak, som verkat politiskt i fem års tid och som klättrat snabbt inom finansdepartementet under Boris Johnsons tid vid makten.

Hyllad minister sparkas

På flera av de andra, tunga ministerposterna får personer sitta kvar: Priti Patel förblir inrikesminister, Dominic Raab utrikesminister och Michael Gove fortsätter i sin ministerroll med ansvar för bland annat motsvarande statsrådsberedningen.

Mer uppseendeväckande är att Nordirlandsministern Julian Smith får sparken. Smith har hyllats på bred front, inte minst för sin delaktighet i att Nordirland fick ett fungerande regionsstyre i december, efter tre års politiska låsningar.

Annons

Irlands premiärminister Leo Varadkar beskriver den sparkade Smith som "en av Storbritanniens bästa politiker i vår tid". Den irländske utrikesministern Simon Coveney säger att Nordirland inte hade haft någon regering om det inte vore för Julian Smith.

Men Boris Johnson kände enligt den brittiska tidningen The Times att Smith gått över huvudet på honom i förhandlingarna om Nordirland och fattat egna beslut.

Bland de som lämnar regeringen och ersätts finns också justitiekansler Geoffrey Cox, näringsminister Andrea Leadsom och miljöminister Theresa Villiers.

Grepp om Johnson

Något av det mest iögonfallande för Laura McAllister är hur den civile rådgivaren Dominic Cummings tycks ha ett "oerhört grepp" om premiärministern och bedriva ett väldigt effektivt maktspel.

Frågan är om den turbulenta ommöbleringen i regeringen är ett litet hinder på Boris Johnsons väg framåt – eller en spricka som riskerar att växa.

– Jag upplever att det är en spricka som kan utvecklas till en större schism om Boris Johnson inte är försiktig, säger hon, men konstaterar samtidigt att det mesta är annorlunda i dagens brittiska politik.

– Om det hade hänt för 3-4 år sedan hade man kanske sagt att det inte var hållbart, men jag är lite skeptisk för politiken har förändrats så mycket, säger Laura McAllister.

– Detta kanske inte materialiseras till någonting. Det beror på hur medgörliga de nya ministrarna är. Om de är det kommer han att komma undan med det. Om inte tyder det på framtida problem.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons