Annons

Blohm vill kliva fram i Jacobsens frånvaro

I försvarsklippan Sabina Jacobsens frånvaro får andra kliva fram i handbolls-VM i Japan.
Linn Blohm är en som räcker upp en hand.
Handboll • Publicerad 14 november 2019
Köpenhamns mittsexa Linn Blohm jublar efter ett av sina mål i segermatchen mot Odense under onsdagskvällen. Den svenska landslagsspelaren har fått en kanonstart på säsongen i den danska ligan.
Köpenhamns mittsexa Linn Blohm jublar efter ett av sina mål i segermatchen mot Odense under onsdagskvällen. Den svenska landslagsspelaren har fått en kanonstart på säsongen i den danska ligan.Foto: Johan Nilsson/TT

När Köpenhamn slog toppkonkurrenten Odense (31–29) hemma i Frederiksbergshallen under onsdagskvällen svarade den svenska linjespelaren Linn Blohm för tre mål, en ordnad straff i slutskedet och ett starkt försvarsspel under 60 minuter.

Den framträdande rollen är ingen tillfällighet. På sina 13 ligamatcher har den blågula landslagsspelaren gjort mål på fyra av fem avslut. Med sina 68 mål är Blohm delad sjua i skytteligan, men framför allt är 27-åringen tvåa i statistiken över den mest effektiva spelaren i den danska ligan.

"Annat självförtroende"

Annons

TT: Vad är förklaringen?

– Det handlar väl om att jag har hittat mig själv igen. Jag har ett helt annat självförtroende. Nu när vår andra mittsexa är skadad så har det gjort att jag fått spela i 60 minuter varje match, säger Blohm.

Till denna säsong får storsatsande Köpenhamn klara sig utan stora profiler som Anne Cecilie de la Cour (gravid), Jenny Ahlm (slutat) och Johanna Bundsen (gravid). Påfyllnaden har bestått av unga talanger.

– Nu är jag plötsligt en av de mest rutinerade och en av de äldsta i laget. Det blir ju att de unga tyr sig till en. Man får en väldigt stor roll och det är klart att om man gör mål på sina chanser får man ju ännu mer inspel.

Hon är beredd på att ta en större roll även i landslaget. Nyligen stod det klart att lagkaptenen och försvarsspecialisten Sabina Jacobsen tvingas tacka nej till VM i Japan eftersom hennes högerknä inte håller för spel.

– Det är alltid både positivt och negativt när någon inte är med, säger Blohm och fortsätter:

– Andra får kliva fram i stället, men Sabina är ju en otroligt stor profil i laget också. Hon tar väldigt mycket ansvar och gör det hela tiden för lagets bästa. Det är klart att vi kommer att sakna en sådan gestalt i laget.

"Prestera i försvar"

De två senaste mästerskapen har Jacobsen främst bildat mittlås med Anna Lagerquist, Nykøbing-Falster. Blohm själv missade VM i Tyskland för två år sedan eftersom hon var gravid, men 27-åringen var med på EM i Frankrike i fjol.

– Nu blir det ju en möjlighet för mig att få kunna prestera i försvar också. Det blir såklart kul och spännande att se hur "Sigge" (förbundskaptenen Henrik Signell) vill spela försvar.

Landslaget samlas i Malmö på tisdag. På onsdag går flyget till Japan och den 30 november väntar VM-premiär mot Kongo-Kinshasa.

– Det blir ju annorlunda utan Sabina. Hon har ju bara spelat försvar när hon har varit med. Nu har vi har tio dagar på oss att få ihop någonting bra, säger Linn Blohm.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons