Annons

Blodiga dygn bland irakiska demonstranter

Åtminstone 13 människor har dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i Irak under loppet av ett dygn.
Samtidigt har internet släckts ned – igen.
Irak • Publicerad 5 november 2019
Dödssiffran stiger igen efter sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Irak.
Dödssiffran stiger igen efter sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Irak.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Proteströrelsen i Irak, som kräver krafttag mot arbetslösheten och den utbredda korruptionen, har pågått i över en månad. Det civila priset har varit högt – sedan den 1 oktober har minst 270 människor dödats, enligt en sammanställning gjord av AFP.

De allra flesta var civila irakier som deltog i protesterna. Många mördades av oidentifierade krypskyttar, enligt irakiska myndigheter.

Blodigt igen

Annons

Protesterna har tidigare kännetecknats av civil olydnad, men under natten till måndagen stormade en grupp demonstranter det iranska konsulatet i Karbala och försökte tända eld på byggnaden. Demonstranterna anser att Iran agerar som en skuggregim bakom den irakiska ledningen. Fyra personer dödades.

Samtidigt tycks säkerhetsstyrkorna ha återgått till en mer hårdför behandling av demonstranterna.

Sex människor dödades i huvudstaden Bagdad i måndags, sedan kravallpolis skjutit skarpt mot folkmassan. Ytterligare dödsfall inträffade under tisdagen, bland annat vid ett begravningståg för en död demonstrant i hamnstaden Umm Qasr.

Under tisdagsmorgonen besköts folkmassan som hade samlats utanför regeringsbyggnader med skarp ammunition. Flera av demonstranterna var utrustade med stenar.

Internet avstängt

Den irakiska regeringen har försökt blidka demonstranterna med löften om nyval och välfärdssatsningar. President Barham Saleh uppmanade i måndags demonstranter att återgå till sina vardagsliv.

Det har knappast gett effekt – i över en vecka har Tahrirtorget i Bagdad ockuperats av tältande demonstranter som vägrar ge efter.

"Tyranner kommer och går, men folket står kvar", skanderade demonstranterna på torget.

Under tisdagen släcktes tillgången till internet ned i stora delar av landet. Organisationen Netblocks, som kartlägger hur internet begränsas i olika delar av världen, kallade tilltaget den "allvarligaste begränsningen av telekommunikation sedan protesterna inleddes den 1 oktober".

– Vi är inte rädda för våra ledare – de är rädda för oss, eftersom vi är fredliga, säger en demonstrant vid Tahrirtorget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons