Annons

Bilexplosion i Kairo utlöstes av sprängmedel

Egypten • Publicerad 5 augusti 2019
Explosionen inträffade i tät trafik i centrala Kairo. Arkivbild.
Explosionen inträffade i tät trafik i centrala Kairo. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

En bil som var inblandad i bilexplosionen i Egyptens huvudstad Kairo innehöll sprängmedel och skulle användas i en terrorattack, uppger inrikesdepartementet.

20 människor dödades när en seriekrock utlöste explosionen i de centrala delarna av Kairo, enligt egyptiska myndigheter. Ytterligare närmare 50 skadades, några av dem allvarligt.

Annons

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi beskriver händelsen som en terrorattack.

Den militanta extremistgruppen Hasm pekas ut som skyldig till att placerat sprängmedel i bilen. Hasm som bildades 2016 har sagt sig ligga bakom flera attacker i Egypten på senare år. Myndigheterna hävdar att Hasm, som bildades 2016, är en gren av den förbjudna rörelsen Muslimska brödraskapet ­— som dementerar påståendet.

Tragedin inträffade strax före midnatt på söndagen, när en bil som körde mot färdriktningen på Cornichen – en stor väg längs Nilen – kolliderade med tre andra fordon och därmed utlöste explosionen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktiga uppgifter om gripanden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons