Annons

Blodförsörjningen ansträngd under sommaren

Under sommaren går blodgivarna på semester, men behovet av blod tar inte sommarledigt. Ännu råder ingen kris, men läget är ansträngt på landets blodcentraler.
Sjukvård • Publicerad 11 juli 2019
Blodbehovet tar inte sommarledigt, men det gör många blodgivare. Arkivbild.
Blodbehovet tar inte sommarledigt, men det gör många blodgivare. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Det är som det brukar vara på sommaren, förklarar Ingrid Johansson, samordnare på blodcentralerna och representant för Geblod.se.

– Det är de stora blodgrupperna A och 0 som vi har de största behoven av. Det är ingen brist ännu, men vi ser ett ökat behov. Blodgivarna går på semester, men behoven finns fortfarande.

Annons

Framför allt är det storstadsområdena som behöver mer färskt blod, berättar hon. Men det förekommer också att mindre städer får akut brist, som nu Karlskrona, som ropat på hjälp.

– Vi löser det genom att hjälpa varandra. Vi kallar också in blodgivare som är mogna att ge blod.

Kruxet är att blodet inte kan lagras.

– En påse med röda blodkroppar håller i sex veckor. Så vi kan inte lagra blod i förväg, vi behöver ett jämnt blodflöde.

Nu under sommaren är dock även blodcentralerna påverkade av personalens semestrar.

– Det kan vara andra sommartider, så vi rekommenderar den som vill hjälpa till att gå in på hemsidan och kolla upp öppettiderna i förväg, så man inte står där och rycker i en låst dörr. Det vill vi inte ha, säger Ingrid Johansson.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons