Annons

Blackstenius: "Trygghet är viktigt för mig"

Tiden i Montpellier var tuff men lärorik.
Nu ska Stina Blackstenius börja om på nytt i Linköping.
Fotboll • Publicerad 10 april 2019
Stina Blackstenius känner tacksamhet över att vara tillbaka i Linköping. Arkivbild.
Stina Blackstenius känner tacksamhet över att vara tillbaka i Linköping. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hemvändare har varit lite av ett modeord inom den svenska ligafotbollen på sistone – där en flytt hem numer inte nödvändigtvis behöver betyda nedtrappning av en karriär på väg utför.

En hemflytt kan också vara en språngbräda mot något nytt.

Annons

Det är åtminstone det Stina Blackstenius, 23, hoppas att flytten hem till Linköping ska vara. Den unga men välmeriterade landslagsanfallaren från Vadstena lämnade LFC för franska Montpellier 2017.

Nu, två år senare, har hon valt att flytta tillbaka – för att finna tryggheten igen.

– För mig har det varit otroligt viktigt att känna att man är någonstans där man verkligen kan känna sig trygg. Linköping kändes som en väldigt bra klubb för mig just nu, att någonstans börja om igen här. Och även att jag trivdes så bra innan avgjorde mycket i mitt val, säger Stina Blackstenius.

– Trygghet är viktigt för mig för att kunna prestera. Att känna det även dagarna man inte spelar fotboll. Att ha en bra känsla.

Missade landskamper

På grund av en febersjukdom blev det inget spel för Blackstenius i de VM-förberedande landskamperna mot Tyskland (1–2) förra veckan och Österrike (2–0) under tisdagen.

Hon har lärt sig att uppskatta saker hon tidigare tagit för givet.

– Det tycker jag absolut. Jag har fått jättemycket erfarenheter från Frankrike, både som fotbollsspelare och socialt. Men en utav de sakerna är absolut att jag känner en stor tacksamhet över saker jag kanske inte kände det för förut. Det kan vara allt från små grejer till större som att kunna vara i Linköping nära vänner och familj. Jag känner en stor tacksamhet till väldigt mycket nu.

Tiden i Montpellier var på pappret en framgångsrik sådan. Anfallaren noterades i slutändan för 26 mål på 43 matcher för den franska klubben.

Samtidigt fanns det också svårigheter, med en första flytt hemifrån, ett nytt språk, svårigheter att kommunicera och knapert med speltid stundtals.

– Utifrån att det var en väldigt stor utmaning tycker jag det gett mig väldigt mycket. Det är inget jag kan känna att jag ångrar riktigt utan någonstans har det här gett mig väldigt mycket på många olika plan.

Vill utomlands igen

Annons

23-åringen kommer tillbaka till allsvenskan som ett av de profilstarkaste nyförvärven, i ett lag som överlag värvat just profilstarkt och går för guld.

Den jakten är en av huvudpunkterna för Stina Blackstenius närmaste framtid. VM:et i Frankrike som hägrar på horisonten en annan.

TT: Är det en permanent flytt hem eller siktar du utomlands?

– Riktigt så långt har jag inte kommit än, förutom att det självklart skulle vara kul att komma utomlands igen. Det tror jag ändå senare att jag kommer känna. Men fokus ligger på Linköping, och just nu ser jag ganska kortsiktigt också. Den här perioden fram till VM som är viktigast. Både med klubblag att göra det så bra som möjligt och samtidigt att få uppleva ett VM och prestera så bra vi kan där i så fall.

TT: Även om trygghet är viktigt så finns det ändå något annat som fortfarande lockar?

– Absolut. Jag är fortfarande väldigt ung och har förhoppningsvis väldigt många år kvar att spela.

Makoto Asahara/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons