Annons

Bistånd ska hjälpa flyktingar ta lån

Bistånd • Publicerad 12 december 2019
Sydsudanesiska flyktingar köar för att få en bit mark tilldelad vid ett läger i Uganda. Enligt officiella ugandiska källor finns cirka 850|000 sydsudaneser i landet. Arkivbild.
Sydsudanesiska flyktingar köar för att få en bit mark tilldelad vid ett läger i Uganda. Enligt officiella ugandiska källor finns cirka 850|000 sydsudaneser i landet. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Många flyktingar har svårt att försörja sig och samhällen där de lever har svårt att utvecklas ekonomiskt. Därför satsar Sida på att ge garantier till långivare som annars inte skulle riskera att låna ut pengar till flyktingar.

Den svenska biståndsmyndigheten satsar inledningsvis 50 miljoner på sådana garantier, som ska underlätta att flyktingar i Uganda kan investera.

Annons

Projektet är ett samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och mikrokreditstiftelsen Grameen Credit Agricole.

Genom lånen ska entreprenörskap bland flyktingar underlättas. "De företag som förväntas starta är bland annat småjordbruk, hantverk, catering, handelsverksamhet, laddningsställen av mobiltelefoner och annat", skriver Sida i ett pressmeddelande.

Programmet ska genomföras i fem år. Om det slår väl ut är förhoppningen att det kan tillämpas i andra länder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons