Annons

Bidragsgrupp har politiska krav på Libanon

Libanon • Publicerad 11 december 2019
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.Foto: Khalid Mohammed

Libanon är i en akut ekonomisk kris, som skapat en politisk kris som hittills gjort det omöjligt att bilda en ny regering. Nu klargör den internationella bidragsgruppen ISG att det inte blir några nya pengar innan en regering kommit på plats som tar ekonomiska krafttag.

– Det är det enda sättet som deltagarna kring det här bordet och bortom kan mobilisera för att ge Libanon det nödvändiga stödet, säger Jean-Yves Le Drian, Frankrikes utrikesminister, vid ett ISG-möte.

Annons

I gruppen, som bildades 2013 för att hjälpa Libanon hantera följderna av kriget i grannlandet Syrien, ingår bland andra också USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, FN, EU, Arabförbundet och Tyskland.

I mitten av oktober lanserade Libanons premiärminister Saad al-Hariri skatte- och avgiftshöjningar för att hantera den ekonomiska krisen. Det utlöste så stora demonstrationer att al-Hariri tvingades avgå knappt två veckor senare. Sedan dess har flera försök att bilda regering misslyckats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons