Annons

Bianca Ingrossos sminkreklam fälls för sexism

Nöje • Publicerad 8 november 2019
Bianca Ingrossos sminkföretag fälls för sexistisk reklam. Arkivbild.
Bianca Ingrossos sminkföretag fälls för sexistisk reklam. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

En annons för läppstift från Bianca Ingrossos sminkmärke Caia Cosmetics fälls av Reklamombudsmannen (RO), skriver Aftonbladet. Bilden av en kvinna i vita underkläder och högklackade skor är fotograferad snett underifrån och fokus ligger inte på läppstiftet utan hennes kropp, anser personen som anmält annonsen.

RO håller med och stämplar reklamen som könsdiskriminerande, eftersom sättet kvinnan presenteras på i annonsen saknar en tydlig koppling till läppstiftet som ska marknadsföras.

Annons

"Reklam som framställer personer som sexobjekt, exempelvis genom klädsel, pose och miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande är objekti­fierande och anses könsdiskriminerande enligt praxis", skriver RO i sitt utlåtande.

Ingrossos bolag har fått yttra sig och menar att en fällning begränsar kvinnors rätt att uttrycka sig och att det "sänder fel signaler till unga kvinnor".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons