Annons

Beskedet om Zlatanstatyn: Stannar i Malmö

Det har pratats om Milano.
Men den vandaliserade Zlatanstatyn kommer inte att få någon ny hemvist.
Fotboll • Publicerad 13 februari 2020
Zlatanstatyn efter att den blivit nedsågad i januari. Arkivbild
Zlatanstatyn efter att den blivit nedsågad i januari. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

107 dagar. Så kort tid hann statyn av Zlatan Ibrahimovic stå på sin plats på Stadiontorget i Malmö innan det flera gånger svårt vandaliserade verket fick plockas bort för renovering. I början av januari sågades statyn av fotbollsstjärnan av vid fotknölarna och avbilden välte. Hela statyn, inklusive den cirka åtta ton tunga sockeln i röd granit, fick forslas bort för reparation som sker på hemlig plats.

Därefter har flera förslag på en ny plats för statyn förts fram. Häromdagen föreslog Milanos borgmästare Giuseppe Sala att Ibrahimovics både nuvarande och tidigare fleråriga hemstad skulle bli ny hemvist.

Annons

Men så kommer det alltså inte att bli, menar Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden i Malmö stad.

– Det är roligt att Zlatan är uppskattad i sin nya hemstad men han är framför allt en Malmöson. Vi kommer behålla statyn i Malmö, den är vår, säger Trollmyr till SVT.

Det var efter nyheten i slutet av november att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i Stockholmsklubben Hammarby som statyn börjades utsättas för skadegörelse.

Exakt var statyn kommer att placeras efter renoveringen är oklart. Formellt avgörs frågan senare i vår av kommunstyrelsen, skrev Sydsvenskan i januari.

Malmö stad tog emot statyn av Ibrahimovic, som numera spelar i italienska Milan, som en gåva från Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons